Demenes iedzīvotāji ar dažiem nosacījumiem gatavi pieņemt jaunu Biogāzes koģenerācijas stacijas būvniecības projektu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

7.februārī Demenes kultūras namā notika informatīvā tikšanās, kurā piedalījās SIA „Bīstamo atkritumu serviss” (SIA „BAS”) pārstāvji un pagasta iedzīvotāji. Tikšanās gaitā Biogāzes koģenerācijas stacijas būvniecības ieceres ierosinātāji prezentēja jaunu būvniecības projekta skici.

Jāatzīmē, ka tikšanās piedalījās arī Daugavpils novada domes vadība – priekšsēdētājas vietnieks Arvīds Kucins, izpilddirektore Vanda Kezika, izpilddirektores pirmā vietniece Ināra Natarova, kā arī novada domes Būvvaldes vadītāja Nansija Tamane un deputāti Valērijs Hrapāns un Juris Livčāns.

Pirms SIA „BAS” pārstāvji Ģirts Folmanis un Artjoms Grivkovs sāka prezentāciju, Demenes pagasta iedzīvotāji uzdeva vairākus ar firmas darbību saistītus jautājumus, motivējot tos ar neuzticēšanos šai firmai.

Prezentējot jauno būvniecības projekta skici, SIA „BAS” pārstāvji atzīmēja, ka firma esot ņēmusi vērā visus iedzīvotāju publiskās apspriešanas gaitā izteiktos ierosinājumus. Būvniecības ierosinātāji noteica jaunu stacijas atrašanās vietu, paziņoja par citu tehnoloģiju izmantošanu. Iepriekš plānotās kukurūzas vietā kā izejviela tiek izmantota attīrīta biogāze, kas tiek piegādāta ne biežāk kā vienreiz nedēļā darba laikā, tādēļ ceļi netiks bojāti. Jaunajā projektā tiek minēti citi – mazāki – stacijas izmēri, tādējādi samazināsies arī ietekme uz apkārtējo vidi.

Neskatoties uz minētajiem uzlabojumiem, pasākumā klātesošie iedzīvotāji norādīja, ka neuzticas firmai, ar kuru jauno projekta skici apspriedīs tikai tad, kad firma likvidēs bīstamos atkritumus, kuri atrodas firmas teritorijā. SIA „BAS” paziņojumu, ka minētie atkritumi tiks izvesti 2014.gada laikā, iedzīvotāji neuzskatīja par pārliecinošu, jo netika iesniegtas dokumentu kopijas, kuras apstiprinātu firmas pārstāvju vārdus.

Atbildot uz portāla Gorod.lv korespondenta jautājumiem, vai firma gatava ņemt vērā iedzīvotāju viedokļus un iesniegt nepieciešamo dokumentāciju, Artjoms Grivkovs atzīmēja:

„Mēs esam godīga kompānija, ja kaut ko sakām, tas tiek izdarīts. Patlaban mums ir parakstīta vienošanās ar Reģionālo vides pārvaldi par to, ka mēs likvidēsim izgāztuvi.

Šīs informatīvās tikšanās iniciators bija mūsu firma, kā arī Demenes pagasta pārvalde un Daugavpils novada pašvaldība, kuras vēlējās saprast iedzīvotāju nostāju šajā jautājumā sakarā ar to, ka mēs samazinājām objekta izmērus, tika ņemti vērā iedzīvotāju iebildumi pret smaku, troksni un ceļu bojāšanu. Nevar teikt, ka mūsu mērķis bija tikai sniegt informāciju, domāju, vadība vēlējās uzklausīt konkrētu iedzīvotāju viedokli, bet mēs gribējām atbildēt uz jautājumiem un novērst pretrunas”.

Savukārt Demenes pagasta pārvaldes priekšsēdētāja minēto tikšanos komentēja sekojoši:

„Uzskatu, ka šodien piedāvātais variants ir labāks par iepriekšējo projekta skici. Tomēr iedzīvotājiem ir taisnība – firmai sākumā jāsakārto sava teritorija, kurā plānots būvēt objektu. Šodien tika runāts, ka būvniecības ierosinātājiem jāiesniedz dokumenti par to, ka viņi lauž līgumus par bīstamo atkritumu savākšanu un attīta teritoriju – tas noteikti uzlabotu iespaidu par šo firmu. Šodien izteiktais negatīvs bija vērsts uz bijušajiem firmas vadītājiem, kuru dēļ bija radies haoss.

Lai viņi tomēr turētu doto solījumu, Domei būtu jāpieņem lēmums, ka būvniecības ierosinātājiem sākumā jāsakārto teritorija un tika pēc tam tā varēs saņemt būvatļauju. Es neesmu pret būvniecību kā tādu, bet teritorija ir jāsakārto”.


Написать комментарий