Valdība apstiprina 'Liepājas metalurga' pārdošanas plānu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Valdība otrdien aiz slēgtām Ministru kabineta durvīm apstiprināja finanšu nedienās nonākušā "Liepājās metalurga" pārdošanas plānu.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) pēc valdības sēdes apstiprināja, ka ministri uzklausījuši administratora Haralda Velmera ziņojumu, pēc kura uzņēmuma pārdošanas plāns ticis atbalstīts. Vilks pauda cerību, ka uzņēmuma pircējs būs skaidrs jau vasarā.

Gan Vilks, gan Velmers norādīja, ka uzņēmums jāpārdod kā vienota un nedalāma kopa, saglabājot uzņēmuma pieeju ostai. Velmers arī žurnālistiem atklāja, ka, lai gan precīzu datus par investoru sniegt vēl nevar, interese esot no vairākiem uzņēmumiem gan Krievijā, gan Eiropā.

Finanšu ministrs žurnālistiem sacīja, ka šobrīd esot tieši pozitīvs laiks, lai uzņēmumam pircēju arī atrastu. Par to liecinot pozitīvās tendences par globālās metālapstrādes nozares ekonomikas situācijas uzlabošanos.

Savukārt premjere Laimdota Straujuma (V) pēc sēdes apliecināja, ka aizvien nav zināma summa, par kādu uzņēmumu varētu pārdot. Par to neesot runāts arī valdības sēdē. „Tas ir starptautisks tenders, tāpēc summas piedāvās otra puse,” apgalvoja premjere.

Starptautiskā tendera izsludināšana varētu notikt nākamnedēļ, prognozēja Velmers.

Jau ziņots, ka potenciālo "Liepājas metalurga" (LM) Velmers sagatavotajā pārdošanas plānā paredzējis piedāvājumus vērtēt gan pēc piedāvātās cenas, gan gatavības nodrošināt līdz ar uzņēmuma maksātnespēju zaudētās darbavietas, apgalvo LM maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

Jau ziņots, ka 2013. gada 12. novembrī Liepājas tiesa pasludināja "Liepājas metalurga" maksātnespēju, kā rezultātā uzņēmums pilnībā pārgāja maksātnespējas administratora Velmera pārraudzībā.

Pēdējo divu mēnešu laikā esot notikusi uzņēmuma inventarizācija un novērtējums. Uz tā pamata arī sagatavots uzņēmuma pārdošanas plāns, kas atspoguļojot "Liepājas metalurga" aktīvu pārdošanas kārtību un kritērijus. Tas ir nosūtīts nodrošinātajiem kreditoriem saskaņošanai, portālu "Delfi" informēja Velmera sabiedrisko attiecību pārstāvji.

Velmers iepriekš paudis pārliecību, ka atbilstoši veiktajam uzņēmuma novērtējumam, pārdodot neieķīlāto mantu, varētu iegūt 3 500 000 eiro bez izsoles un 1 000 000 eiro izsolē. Savukārt pārdodot ieķīlāto mantu varētu iegūt 112 300 000 eiro.

Nonākot finanšu grūtībās, "Liepājas metalurgs" jau pavasarī pārtrauca ražošanu. Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja "Liepājas metalurga" vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai "UniCredit" - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus.

Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica rūpnīcai valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.


Написать комментарий