ES vienošanās ar Baltkrieviju par vienkāršotu vīzu režīmu var būt gatava gada beigās

foto: nash-dom.info
foto: nash-dom.info

Vienošanās par vīzu režīma vienkāršošanu un atpakaļuzņemšanu Starp Eiropas Savienību un Baltkrieviju var būt sagatavotas līdz gada beigām. Šādu viedokli izteica ES pārstāvniecības Baltkrievijā vadītāja Maira Mora.

"Pārrunas ir tikko sākušās. Notika pirmā tikšanās Briselē, kurā piedalījās Baltkrievijas ĀM vadītāja vietniece Jeļena Kupčina. Cik man ir zināms, nākamā tikšanās ir plānota martā, – teica Mora. – Jāsaprot, ka tas ir diezgan ilgstošs process. Bet gan no ES, gan no Baltkrievijas puses pastāv vēlēšanās nonākt līdz rezultātam. Esmu noskaņota optimistiski”.

Turklāt Mora atzīmēja, ka vienošanos sagatavošanas procesu ātrumu ietekmēs vēl arī nepieciešamība saskaņot dokumentus ES. „problēma ir apstāklī, ka mums ir 28 dalībvalstis un jāveic 28 šo dokumentu saskaņošanas, – teica pārstāvniecības vadītāja. – No otras puses, sagatavošanas procesu atvieglo tas, ka ES jau ir šādu līgumu slēgšanas pieredze ar citām valstīm. Mums ir šādu līgumu pamats, no kura abas puses vadās”.

Tāpat Mora atzīmēja, ka pēc vīzu vienošanās noslēgšanas baltkrieviem tiks samazināta Šengenas vīzu cena. Pēc viņas vārdiem baltkrievi ir vieni no tiem, kuriem tiek izsniegts lielākais Šengenas vīzu skaits ar mazāko atteikumu skaitu. „Un mans personīgais viedoklis, ka ir vērts izsniegt vairāk ilgtermiņa vīzu tiem, kuri bieži ceļo, kas ievērojami samazinātu rindas vēstniecībās, jo viņi retāk pieprasītu vīzas”, – teica Mora.

ES Ministru padome jau 2011. gada jūnijā aicināja Baltkrieviju uzsākt sarunas par vīzu režīma vienkāršošanu. ES Padome vairākkārt aicināja Baltkrievijas varas iestādes sākt pārrunas. 2013. gada novembrī Austrumu partnerības samitā Viļņā Baltkrievijas ārlietu ministrs Vladimirs Makejs paziņoja, ka Baltkrievija ir gatava sākt pārrunas par vienkāršotu vīzu režīmu, – ziņo news.tut.by.

Vienošanās par vīzu režīma vienkāršošanu ar ES jau ir parakstījušas visas Austrumu partnerības valstis un Krievija. Uz šo brīdi Baltkrievija ir vienīgā valsts, kuras pilsoņi ir spiesti maksāt par Šengenas vīzu nevis 35, bet 60 eiro.

Kā tika ziņots iepriekš, lai sākumā vienkāršotu, bet pēc tam atceltu vīzu režīmu ar ES, jebkurai valstij jāveic vairāki soļi. Pirmais solis ceļā uz vīzu atcelšanu ietver sevī līguma parakstīšanu par režīma atvieglošanu un atpakaļuzņemšanu. Vienošanās ļaus samazināt vīzu cenu, bet dažām pilsoņu kategorijām vīzas būs bezmaksas. Otrajā etapā sākas dialogs ar ES par vīzu liberalizāciju, tiek apspriests reformu saraksts, kuras valstij jāveic vīzu režīma atcelšanai. Ja valsts izpilda visas plāna prasības un pierāda, ka tā noteikumi tiek izpildīti praksē, ES pieņem lēmumu par vīzu liberalizāciju ar šo valsti, t.i., lēmumu par īstermiņa vīzu atcelšanu.  


Написать комментарий