Naftas cena septiņu nedēļu augstākajā līmenī

foto: hvylya.org
foto: hvylya.org

Trešdien ASV vieglās jēlnaftas WTI cena pieauga līdz septiņu mēnešu augstākajai atzīmei pēc tam, kad jaunākais ziņojums liecināja, ka sarukušas destilētas degvielas rezerves, raksta Bloomberg.

Tāpat jaunākās prognozes liecina, ka potenciāla vētra varētu nest sniegu Džordžijas štatam.

Rezultātā Ņujorkas biržā nākotnes kontrakta cena marta piegādēm pieauga par 0,8% līdz 100,69 dolāriem par barelu, kas ir augstākā cena kopš decembra beigām. Brent markas cena pakāpās par 48 centiem līdz 109,16 dolāriem par barelu.

Kā liecina Amerikas Naftas institūta dati, destilētas degvielas rezerves pagājušajā nedēļā saruka par 1,45 miljoniem barelu. Savukārt Ķīna janvārī jau otru mēnesi pēc kārtas importējusi rekordlielu jēlnaftas apjomu.

Otra lielākā Lībijas naftas lauka ražošanas apjomi saruka par 75% pēc tam, kad bruņoti vīri slēdza cauruļvadu, par kuru plūst nafta no lauka uz uzglabāšanas tvertnēm ostā. Šis naftas lauks janvāra sākumā saražoja aptuveni 327 tūkstošus barelu dienā.

Kā informē Naftas eksportētājvalstu organizācija (OPEC), tās biedru saražotais naftas apjoms janvārī pieauga otro mēnesi pēc kārtas. OPEC kopā veido 40% no pasaules naftas produkcijas, un tās 12 dalībvalstu ražošanas apjomi janvārī pieauga par 28 tūkstošiem barelu dienā līdz 29,71 miljonam barelu dienā.

Ķīnas ražošanas apjomi, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, ir pieauguši par 12% līdz 28,15 miljoniem tonnu. Tas ir aptuveni 6,66 miljoni barelu dienā, kas ir par 5,2% vairāk nekā iepriekšējais rekordlielais apjoms – 6,33 miljoni decembrī.

WTI cena pieaug jau ceturto nedēļu pēc kārtas, kas ir ilgākais pieaugums kopš pērnā gada jūlija, jo aukstais laiks ASV ir veicinājis pieprasījumu pēc enerģētikas.


Темы: , , , ,
Написать комментарий