Japānas premjers Dienvidkorejā ir tik pat nepopulārs kā Kims Čenuns

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Japānas premjerministrs Sindzo Abe Dienvidkorejā ir tikpat nepopulārs kā Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns, liecina jauna trešdien publiskota sabiedriskās domas aptauja, ziņo LETA-AFP.

Pēc Abes decembra vizītes pretrunīgi vērtētajā Tokijas Jasukuni memoriālā viņa jau tā zemā popularitāte noslīdējusi līdz vienam punktam desmit punktu skalā, liecina institūta "Asan Institute" veiktā aptauja.

Tikpat zems reitings ir arī Ziemeļkorejas līderim, norādīja institūts.

Jasukuni memoriāls veltīts 2,5 miljoniem karā kritušo japāņu, tostarp 14 militārpersonām, kas pēc Otrā pasaules kara tika apsūdzētas kara noziegumos.

Ķīna, Dienvidkoreja, Ziemeļkoreja un citas valstis, kas savulaik krita par upuriem Japānas agresīvajai ekspansijai, šo memoriālu uzskata par Japānas militārās pagātnes simbolu un Japānas valdības ministru došanos uz turieni uztver saasināti.

Tomēr, neskatoties uz Japānas premjera nepopularitāti, puse aptaujāto dienvidkorejiešu atbalsta domu par Dienvidkorejas un Japānas samitu un gandrīz 60% vēlas, lai Dienvidkorejas prezidente Paka Gunhje uzņemas aktīvāku lomu abu valstu attiecību uzlabošanā.

Paka ir paziņojusi, ka netiksies ar Abi, kamēr Tokija neizrādīs pariesu nožēlu par pagātnes pāridarījumiem.

Tai pat laikā prezidente nav izslēgusi iespēju kādreiz tikties ar Kimu Čenunu, lai gan abas valstis tehniski joprojām atrodas kara stāvoklī. Japānas īstenotā Korejas pussalas okupācija laikā no 1910.gada līdz 1945.gadam joprojām ir ļoti emocionāls jautājums Dienvidkorejā, kas uzskata, ka Japānas valdības nav pienācīgi atvainojušās par nodarīto un kompensējušas to.

Tomēr "Asan Institute" veiktā aptauja liecina, ka puse dienvidkorejiešu uzskata, ka abu valstu attiecības galvenokārt traucē uzlabot strīds par Dienvidkorejas kontrolētajām Tokdo jeb Takešimas salām.
 


Написать комментарий