Daugavpils novada Sociālais dienests 2013. gadā palīdzēja atrast darbu 918 bezdarbniekiem

foto: ntz.lv
foto: ntz.lv

Daugavpils novada Sociālais dienests municipālajā portālā publicēja savus 2013. gada rezultātus. Tā, par vienu no atskaites punktiem kļuva darbā iekārtošanās jautājumu risināšana.

Saskaņā ar 2013. gada atskaiti pērn projekts „Algoti pagaidu sabiedriskie darbi pašvaldībās”, kurš tika aizsākts 2012. gadā, turpinājās, tomēr jaunu darbavietu skaits kļuva mazāks – 234. Pateicoties Sociālā dienesta darbam, savas darbavietas atrada 918 bezdarbnieki.

Daugavpils novada domes Sociālā dienesta vadītāja par bezdarba samazināšanās iemesliem nosauca to, ka darbavietas tiek izdalītas ar Valsts nodarbinātības dienesta (VND) lēmumu; bezdarbnieka statusa zaudēšanu, ko var atjaunot pēc 3 mēnešiem; mazu nodarbinātības periodu (tikai 4 mēnešus būt nodarbinātam un pēc tam 6 mēnešu ierobežojums; nevēlēšanos piedalīties VND programmās mazās atlīdzības dēļ; motivācijas trūkumu piedalīties ar pagaidu apmaksātu darbu, jo priekšroka tiek dota gadījuma rakstura darbiem.

Saskaņā ar statistikas datiem uz 2013. gada 1. decembri oficiāli reģistrēto bezdarbnieku skaits sasniedza 1 751. Turklāt vairākums no viņiem tajā brīdī dzīvoja Naujenes pagastā – 256 cilvēki, pēc tam seko Skrudalienas pagasts – 151, Demenes – 119, Maļinovas – 110 un Līksnas – 98.

Jāatzīmē, ka 2012. gadā bezdarbnieku skaits bija ievērojami lielāks – 2 092 cilvēki, tomēr bezdarbnieku skaita samazinājumu Daugavpils novada domes Sociālā dienesta darbinieki saista ar to, ka novada iedzīvotāji atrada darbu citās pašvaldībās vai vienkārši aizbrauca uz ārzemēm. Tāpat daudzi nesaskata jēgu reģistrēties VND datu bāzē, jo pēc viņu domām tas negarantē to, ka viņiem parādīsies iespēja iekārtoties darbā.

Atzīmēsim, ka projekta „Darba praktizēšanas pasākumu nodrošināšana pašvaldībās darba iemaņu iegūšanai un uzturēšanai” ietvaros jau 2011. gadā tika izveidotas 903 darbavietas. Toreiz gada laikā darbā tika iekārtoti 1 314 bezdarbnieki.

Savukārt 2012. gadā jau cita projekta „Algotie pagaidu sabiedriskie darbi pašvaldībās” ietvaros parādījās 256 jaunas darbavietas un tika iekārtoti darbā 1 294 bezdarbnieki.    


Написать комментарий