Lielbritānija piedāvā Skotijai izvēli starp neatkarību un sterliņu mārciņu

foto: newsru.com
foto: newsru.com

Trīs vadošās Lielbritānijas partijas – Konservatīvā, Leiboristu un Liberāldemokrātiskā uzstājas pret to, lai atļautu Skotijai izmantot sterliņu mārciņu kā valūtu, ja referendumā Skotijas iedzīvotāji nobalsos par neatkarību. Tā viņi vēlas iedragāt Skotijas nacionālistu izredzes uz panākumiem referendumā, raksta newsru.com.

Lielbritānijas finanšu ministrs Džordžs Osborns domā 13. februārī uzstāties Edinburgā un saistīt sterliņu mārciņas izmantošanas iespēju ar Skotijas atrašanos Apvienotās Karalistes sastāvā. Osborns ir nodomājis paskaidrot separātistiem, ka „mārciņa ir viena no vecākajām un veiksmīgākajām valūtām pasaulē”, un novēlēt, lai „Skotija saglabātu mārciņu un ekonomisko drošību, kuru tas nodrošina”.

Kā savā redakcijas komentārā raksta laikraksts, pēc tam, kad aizvadītajā nedēļā premjerministrs Deivids Kemerons vērsās pie valsts iedzīvotājiem ar lūgumu kopā aicināt skotus palikt Lielbritānijas sastāvā, sākās neparasta tirgošanās.

Tās mērķis ir atņemt Skotijas nacionālistiem un viņu līderim Aleksam Salmondam galveno argumentu: apgalvojumus, ka Skotijas neatkarībai nebūs nopietnu ekonomisku seku, jo smagās šķiršanās gadījumā var ciest visa Apvienotā Karaliste.

Kā raksta The Guardian, galu galā Edinburga var izmantot mārciņu pat bez Londonas piekrišanas. Panama, Salvadora un Ekvadora izmanto dolāru bez ASV piekrišanas.

Vēl viens variants ir pievienošanās eiro zonai, tomēr pēc ‘Ķeltu tīģera” – Īrijas kraha vēlēšanās iet šo ceļu citiem ķeltiem nevar rasties, domā ВВС.

Un beidzot, pastāv iespēja pāriet uz savu valūtu un veidot savas procentu likmes. Tomēr jaunajai valdībai jānodrošina sev tirgus uzticību. Bet tas nozīmē lielākas procentu likmes kā Lielbritānijā.   


Написать комментарий