Augstākā stundas likme Latvijā ir gaisa kuģu kapteinim; zemākā – prāvestam

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Profesiju pamatgrupas, kurās ir lielākais darba vietu skaits Latvijā, ir vecākie speciālisti, kurā ir 123 660 darba vietas, pakalpojumu un tirdzniecības darbinieki, kurā darba vietu skaits ir 118 950, un speciālisti ar 96 270 darba vietām.

Augstākā vidējā stundas likme ir vadītājiem – EUR 8,71 stundā, savukārt zemākā vidējā stundas likme ir darba vietās pamatgrupā «vienkāršākās profesijas» – EUR 2,85 stundā. Turklāt šajā pamatgrupā ir piektais lielākais darba vietu skaits Latvijā, portālu BNN informē Valsts ieņēmumu dienests.

Profesijas, kurās ir lielākais darba vietu skaits, ir veikalu pārdevēji un pārdevēju palīgi, biroju, viesnīcu un citu telpu apkopēji, administratīvie un finanšu vadītāji, politikas pārvaldības vecākie speciālisti un smago kravas automobiļu ar piekabēm un autovilcienu vadītāji.

Profesijas ar augstāko vidējo stundas likmi atbilstoši Profesiju klasifikatoram ir gaisa kuģa kapteinis, kurš vidēji stundā nopelna EUR 30,24, kā arī ortodonts, kur darbinieks vidēji nopelna EUR 29,67 stundā, un vērtspapīru darījumu struktūrvienības vadītājs ar vidējo stundas likmi EUR 28,31.

Turpretī profesijas ar zemāko vidējo stundas likmi ir prāvests, kuram vidējā stundas likme ir EUR 1,83, karstā metāla novācējs (no velmēšanas stāva), kurš vidēji stundā nopelna EUR 1,86, kā arī apavu labotājs, kur darbinieks vidēji nopelna EUR 1,87 stundā.

Grupā «Nacionālo bruņoto spēku profesijas» vidējā stundas likme ir EUR 5,79. Darba vietas ar augstāko vidējo stundas likmi ir pulkvedis/jūras kapteinis (Jūras spēkos), kam vidējā stundas likme ir EUR 9,47, pulkvežleitnants/komandkapteinis (Jūras spēkos), kam vidējā stundas likme ir EUR 8,68, un majors/komandleitnants (Jūras spēkos), kam vidējā stundas likme ir EUR 8,16. Profesija ar zemāko vidējo stundas likmi ir zemessargs, kam vidējā stundas likme ir EUR 3,52. Otra zemākā stundas likme grupā ir EUR 4,18 un tā ir kareivim/matrozim (Jūras spēkos), tad seko dižkareivis/dižmatrozis (Jūras spēkos), kam vidējā stundas likme ir EUR 5,27.

Vadītājiem vidējā stundas likme grupā ir EUR 8,71. Šīs grupas profesijas ar lielāko darba vietu skaitu ir administratīvie un finanšu vadītāji, tirdzniecības un tirgvedības jomas vadītāji un izglītības jomas darbinieki. Profesijas ar visaugstāko vidējo stundas likmi ir finanšu un apdrošināšanas pakalpojumu jomas vadītāji, kuri saņem vidēji EUR 17,03 stundā, un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomas vadītāji ar EUR 16,20 stundā, bet profesijas ar zemāko vidējo stundas likmi ir ēdināšanas pakalpojumu jomas vadītāji ar EUR 4,99 stundā un sporta, atpūtas un kultūras centru vadītāji, kuri saņem EUR 5,18 stundā.

Profesijas ar visaugstāko vidējo stundas likmi grupā «Vecākie speciālisti» ir tiesneši, kuri saņem vidēji EUR 13,86 stundā, un sistēmanalītiķi ar EUR 13,53 stundā, bet profesijas ar zemāko vidējo stundas likmi ir reliģisko lietu vecākie speciālisti ar EUR 3,23 EUR stundā un veterinārārsti, kuri saņem EUR 3,72 stundā. Savukārt grupā «Speciālisti» profesijas ar visaugstāko vidējo stundas likmi ir gaisa kuģu piloti un tiem radniecīgu profesiju speciālisti, kuri saņem vidēji EUR 20,49 stundā, un gaisa satiksmes vadības dispečeri ar EUR 14,53 stundā, bet profesijas ar zemāko vidējo stundas likmi ir citur neklasificēti valsts varas īstenošanas speciālisti ar EUR 3,07 stundā un fotogrāfi, kuri saņem EUR 3,24 stundā.

Grupā «Kalpotāji» profesijas ar visaugstāko vidējo stundas likmi ir telefona komutatoru operatori, kuri saņem vidēji EUR 5,82 stundā, un statistikas, finanšu un apdrošināšanas darbinieki ar

EUR 5,73 stundā, bet profesijas ar zemāko vidējo stundas likmi ir pasta piegādes un šķirošanas darbinieki ar EUR 2,84 stundā un aptauju un tirgus pētījumu intervētāji, kuri saņem EUR 3,24 stundā.

Savukārt grupā «Pakalpojumu un tirdzniecības darbinieki» profesijas ar visaugstāko vidējo stundas likmi ir tērpu demonstrētāji un citi modeļi, kuri saņem vidēji EUR 6,91 stundā un ceļojumu pavadoņi un stjuarti ar EUR 4,53 stundā. Profesijas ar zemāko vidējo stundas likmi ir pavadoņi un sulaiņi ar EUR 1,90 stundā un aptauju un tirgus pārdevēji, kuri saņem EUR 1,96 stundā.

Kvalificētu lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības darbinieku grupā profesijas ar visaugstāko vidējo stundas likmi ir mājputnu audzētāji, kuri saņem vidēji EUR 5,41 stundā, un jūras, tāljūras zvejnieki ar EUR 5,08 stundā. Turpretī profesijas ar zemāko vidējo stundas likmi ir personiskam patēriņam paredzētu jauktu lauksaimniecības kultūru audzētāji un lopkopji ar EUR 2,08 stundā un biškopji un zīdtārpiņu audzētāji, kuri saņem EUR 2,39 stundā.

Kvalificētu strādnieku un amatniekuu grupā profesijas ar visaugstāko vidējo stundas likmi ir kalēji un presētāji, kuri saņem vidēji EUR 6,60 stundā, un ūdenslīdēji ar EUR 6,58 stundā, bet profesijas ar zemāko vidējo stundas likmi ir juvelieri ar EUR 2,19 stundā un kurpnieki un tiem radniecīgu profesiju strādnieki, kuri saņem EUR 2,24 stundā.

Iekārtu un mašīnu operatoru un izstrādājumu montieru grupā profesijas ar visaugstāko vidējo stundas likmi ir metāla apstrādes iekārtu operatori, kuri saņem vidēji EUR 7,81 stundā, un vilces līdzekļa vadītāji (mašīnisti) ar EUR 7,52 stundā. Profesijas ar zemāko vidējo stundas likmi ir šujmašīnu operatori un apavu un tiem radniecīgu izstrādājumu ražošanas iekārtu operatori ar EUR 2,43 stundā.

Turpretī vienkāršo profesiju grupā profesijas ar visaugstāko vidējo stundas likmi ir raktuvju un karjeru strādnieki, kuri saņem vidēji EUR 4,90 stundā un inženierbūvju strādnieki ar EUR 4,51 stundā. Savukārt profesijas ar zemāko vidējo stundas likmi ir pārtikas produktu sagatavošanas palīgstrādnieki ātrās ēdināšanas uzņēmumos un zivsaimniecības un akvakultūras strādnieki ar EUR 1,93 stundā.


Написать комментарий