Valsts kase atzīst: Repše melo par notikumiem Liepājas metalurga lietā

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Bijušais finanšu ministrs Einars Repše tiešām melo par notikumiem pirms sava paraksta likšanas valsts galvojumam 2009. gada 30. decembrī, lai uzņēmums Liepājas metalurgs varētu saņemt Itālijas bankas UniCredit aizdevumu. To diplomātiski, bet skaidri oficiālā vēstulē portālam Pietiek atzinis Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš.

«Telefonsarunu ar Valsts kases pārvaldnieku nevaram apstiprināt,» šādi Āboliņš oficiālā Valsts kases vēstulē atbildējis uz aicinājumu apstiprināt Repšes neseno izteikumu par to, ka, lai pārliecinātos, ka «Valsts kase AS Liepājas metalurgs bija pārbaudījusi arī pēc stresa scenārija un atbilstoši tam nolēmusi, ka projekts ir dzīvotspējīgs», viņš esot zvanījis Āboliņam un saņēmis viņa apstiprinājumu.

«Lai par to pārliecinātos, zvanīju Valsts kases pārvaldniekam Kasparam Āboliņam un lūdzu tam apstiprinājumu, ko Āboliņš arī sniedza,» šādi aģentūrai LETA bija izteicies Repše.

Valsts kases pārvaldnieks norāda, ka patiesībā Valsts kases atzinumā pirms valsts galvojuma izsniegšanas «tika minēts, ka, ņemot vērā konstatēto prognozēto armatūras realizācijas, tērauda sagataves un metāllūžņu iepirkumu cenu 2009. gada 3. ceturkšņa beigās būtisku atšķirību no to biznesa plānā minētajām prognozēm 2010. un 2011. gadā, Valsts kase bija pārbaudījusi projekta dzīvotspēju pēc stresa scenārija un secināja, ka, AS Liepājas metalurgs saimnieciskās darbības izmaksām pēc projekta realizācijas ilgstoši saglabājoties 2009. gada izmaksu līmenī, varētu tikt apdraudēta uzņēmuma dzīvotspēja».

Valsts kases oficiālajā vēstulē minēts, ka 2009. gada 30. decembrī – galvojuma parakstīšanas dienā – Repše esot zvanījis vienīgi Valsts kases Finanšu risku vadības departamenta direktoram, taču tas «savukārt apstiprināja vienīgi to, kas bija aprakstīts sagatavotajā Valsts kases atzinumā vai konstatēts projekta kredītriska izvērtēšanas gaitā».

BNN jau vēstīja, ka gandrīz četrus gadus pēc tam, kad 2009. gada 30. decembrī parakstījis valsts galvojumu Liepājas metalurga ņemtajam kredītam Itālijas bankā UniCredit, toreizējais finanšu ministrs, tagadējais Latvijas attīstītājs Einars Repše apgalvojis, ka «Valsts kase savā atzinumā par galvojuma izsniegšanu Liepājas metalurgam bija sniegusi visumā pozitīvu un galvojuma izsniegšanu atbalstošu atzinumu».


Написать комментарий