Latvijā pērn ievests rekordliels automobiļu skaits

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Pagājušajā gadā Latvijā tika ievests pat par trešdaļu vairāk automobiļu nekā 2012.gadā. Pavisam valstī gada laikā tika ievesti 46,4 tūkstoši automobiļu, liecina transporta sludinājumu portāla Autoplius.lv dati.

Kā liecina statistika, visvairāk pieaudzis 6-10 gadu vecu automobiļu imports. Šīs vecuma grupas importēto automobiļu skaits salīdzinājumā ar 2012.gadu pieaudzis gandrīz par pusi – 46 procentiem – līdz 20 tūkstošiem.

Pēc Andra Mālnieka, Autoplius.lv pārdošanas vadītāja, teiktā, lietoto automašīnu importa palielināšanos daļēji ietekmēja eiro ieviešana.

«Pagājušajā gadā Latvijā atdzīvojās gan nekustamā īpašuma, gan automašīnu tirgus. Daļa cilvēku gribēja iztērēt iekrājumus latos, daļa baidījās no cenu palielināšanās, tāpēc aktīvāk nekā pirms tam izvēlējās iegādāties automašīnas. Palielinoties pieprasījumam, ievērojami palielinājās visu vecuma grupu importēto lietoto automašīnu skaits,» saka Mālnieks.

Par 3,5 tūkstošiem vairāk nekā 2012.gadā Latvijā tika importēti pirms 11-15 gadiem ražoti automobiļi. Pagājušajā gadā pa mūsu valsts ceļiem sāka ripot vairāk nekā 15 tūkstoši šīs vecuma grupas automašīnas.

Kaut arī nenozīmīgi, bet pieaudzis arī vecāku automobiļu imports. 16-20 gadu veci automobiļi tika ievesti nedaudz vairāk par 2 tūkstošiem. Tas ir par 6 procentiem vairāk nekā 2012.gadā.

«Neņemot vērā to, ka Latvijā pieaudzis arī vecāku automobiļu imports, esam ievērojuši, ka pircēji daudz vairāk interesējas par 6-10 gadu vecām automomašīnām. 43 procentus no importētajiem lietotajiem automobiļiem sastādīja tieši šīs vecuma grupas transportlīdzekļi. Līdzīgas tendences ir arī kaimiņos Igaunijā, bet Lietuvā dominē vecāku – 11-15 gadus vecu automobiļu imports,» salīdzina Mālnieks.

Pēc automobiļu tirgus eksperta apgalvotā, pagājušajā gadā ievērojami pieauga arī pašu jaunāko transportlīdzekļu imports. 1-5 gadu veci automobiļi veidoja gandrīz 18 procentus no visiem valstī ievestajiem lietotajiem automobiļiem.

Dati rāda, ka Latvijā vispopulārākās vēl aizvien ir automašīnas ar dīzeļa dzinējiem. No visiem valstī importētajiem transportlīdzekļiem pagājušajā gadā 80,4 procentus veidoja tieši automašīnas ar dīzeļa dzinējiem. Tas ir gandrīz par 2 procentiem vairāk nekā 2012.gadā un par 6 procentiem vairāk nekā 2011.gadā.

Kā apgalvo Mālnieks, automobiļi, kas lieto šo degvielas tipu, Latvijā tiek pārdoti visvairāk. 61,1 procents – tik no visiem pagājušajā gadā pārdotajiem transportlīdzekļiem bija ar dīzeļa dzinējiem.


Написать комментарий