ASV izgudrota pica, kuru var lietot trīs gadus

foto: AP/scanpix
foto: AP/scanpix

 Zinātnieki, kas strādā ASV Aizsardzības ministrijas uzdevumā, radījuši picu, kura ir derīga ēšanai pat pēc trīs gadus ilgas glabāšanas ārpus ledusskapja vai saldējamās kameras.

"Jūs trīs gadus picu varat glabāt burtiski uz letes, un tik un tā viņa būs ēdama," savu izgudrojumu reklamē ASV Armijas zinātniski pētnieciskā centra pārstāvji.

Kā vēsta aģentūra "Associated Press", "mūžīgās picas" izstrāde ilgusi divus gadus. Galvenā problēma, ar kuru nācies saskarties zinātniekiem, bija tāda, ka mitrums no picas pildījuma nonāca mīklā, kas savukārt radīja vidi pelējumam vai slimību raisošiem mikrobiem.

Lai cīnītos pret pārmērīgu mitrumu, zinātnieki picā palielināja mitrumu aizturošu produktu (cukura, sāls un sīrupa) daudzumu.

Tāpat, lai izveidotu picu ar tik ilgu derīguma termiņu, nācās mainīt tomātu mērces, siera un mīklas skābuma pakāpi - tas tika darīts, lai pazeminātu oksidācijas tempu un palēninātu baktēriju vairošanos.

Turklāt maksimālu picas uzglabāšanas laiku nodrošina arī īpaši izstrādāts metālisks iepakojums.

Pica ietilpst to pārtikas produktu sarakstā, ko amerikāņu militāristi visbiežāk prasa iekļaut viņu ēdienkartē pārgājienu laikā, tomēr iepriekš tāda iespēja nepastāvēja, jo picai ir salīdzinošs īss uzglabāšanas termiņš.


Темы: , , , ,
Написать комментарий