Pērn pieaudzis par naftas produktiem iekasētā akcīzes nodokļa apmērs

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

2013.gadā akcīzes nodoklis par naftas produktiem iekasēts 274,17 miljonu latu (390,11 miljonu eiro) apmērā, kas ir par 8,5 miljoniem latu (12,09 miljoniem eiro) jeb 3% vairāk nekā 2012.gadā, atsaucoties uz Valsts ieņēmumu dienesta sniegto informāciju, ziņo "Nozare.lv".

Pērn par 7,01 miljonu latu (9,97 miljoniem eiro) jeb 8% samazinājušies akcīzes nodokļa ieņēmumi par svinu nesaturošo benzīnu, bet nodokļa ieņēmumi palielinājušies par dīzeļdegvielu un autogāzi.

Nodokļa ieņēmumi par dīzeļdegvielu, ieskaitot to, kurai pievienota biodīzeļdegviela un dīzeļdegviela, kuru izmanto par kurināmo, palielinājušies par 14,33 miljoniem latu (20,39 miljoniem eiro) jeb 8%. Savukārt nodokļa ieņēmumi par sašķidrināto naftas gāzi, kuru izmanto kā degvielu, jeb autogāzi, palielinājušies par 1,08 miljoniem latu (1,54 miljoniem eiro) jeb 31%.

Kā norāda VID, akcīzes nodokļa ieņēmumus par naftas produktiem pērn ietekmēja vairāki faktori, piemēram, naftas produktu kopējās realizācijas apjoma pieaugums par 2%. To ietekmēja arī naftas produktu patēriņa struktūras izmaiņas.

2013.gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieaudzis dīzeļdegvielas un naftas gāzes īpatsvars kopējā realizācijā, kas nozīmē, ka naftas produktus ar lielāku akcīzes nodokļa likmi aizstāja produkti ar zemāku akcīzes nodokļa likmi.

2013.gadā akcīzes nodokļa likmes naftas produktiem netika mainītas.


Написать комментарий