Pabriks iekļauts starptautiskā darba grupā par kodolieroču samazināšanu Eiropā

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Saeimas deputāts un bijušais aizsardzības ministrs Artis Pabriks kopā ar citiem augsta ranga politiķiem iekļauts starptautiskā darba grupā, kuras mērķis būs izvērtēt veidus kā samazināt kodolieroču klātbūtni Eiropā.

Darba grupu atbalsta Čikāgas starptautisko lietu padome, kuras prezidents ir bijušais ASV vēstnieks NATO Ivo Dālderis un sociālā kustība Global Zero.

Darba grupas uzdevums būs sagatavot ziņojumu ar priekšlikumiem kā NATO varētu samazināt savu kodolieroču arsenālu un ierobežot to izvietojumu Eiropā, šādā veidā panākot arī līdzīgu reakciju no Krievijas puses. Darba grupa uzskata, ka pēdējo gadu laikā NATO ir sasniegusi jaunu attīstības stadiju, kas ļauj spert šādu soli. Ziņojumu plānots sagatavot līdz nākamajam NATO samitam, kas notiks šā gada septembrī Lielbritānijā.

Pabriks norāda: «Esmu pagodināts piedalīties šajā darba grupā kopā ar vairākiem saviem bijušajiem kolēģiem, lai sekmētu kodolieroču samazināšanu pasaulē. Šī ir viena no ASV izvirzītajām iniciatīvam, kas ir svarīga ikvienam pasaules iedzīvotājam. Tas ir būtiski arī mums, jo daļa kodolieroču ir koncentrēta arī Krievijas Eiropas daļā. Esmu patiesi gandarīts ar savām zināšanām piedalīties šīs iniciatīvas īstenošanā.»

Darba grupas līdzpriekšsēdētāji būs Džordžtaunas universitātes pasniedzēja, bijusī ASV Valsts sekretāre Madlēna Olbraita un Lielbritānijas politiķis Malkoms Rifkinds. Tāpat darba grupā darbosies bijušais Norvēģijas ārlietu un aizsardzības ministrs Espens Barts Eide, bijušais Itālijas aizsardzības ministrs admirālis Džampaolo Di Paolu, bijušais Turcijas ārlietu ministrs Hikmets Četins un citi augsta ranga Eiropas politiķi.


Написать комментарий