ANO: Ziemeļkorejas noziegumi līdzinās Nacisma laikā pastrādātajiem

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Ziemeļkorejas drošības struktūru vadītāji un, iespējams, arī valsts vadītājs Kims Čenuns ir saucami pie atbildības par pavēlēm sistemātiski spīdzināt, mērdēt badā un nogalināt cilvēkus.

Tā 17.februārī paziņojuši Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) izmeklētāji, kuri Ziemeļkorejā notiekošo pielīdzinājuši Nacistiskās Vācijas zvērībām.

Izmeklētāji Kimam nosūtījuši vēstuli, kur teikts, ka tie iesaka ANO vērsties Starptautiskajā Krimināltiesā pret Ziemeļkoreju, lai panāktu, ka vaininieki, «tostarp, iespējams, arī Jūs» tiktu saukti pie atbildības.

Ziemeļkoreja ir «kategoriski un pilnībā» noraidījusi apgalvojumus, kas izklāstīti 372 lappušu garajā ziņojumā. Phenjana arī paziņojusi, ka tie balstās uz maldinošu informāciju, ko sagatavojuši naidīgi spēki, ko atbalsta Amerikas Savienotās Valstis, Eiropas Savienība un Japāna.

Šī ir pirmā reize, kad ANO izmeklētāji publiski izsaka tik nopietnus pārmetumus pie varas esošam valsts vadītājam. Reuters vērtē, ka šāda rīcība izsauks vēl lielāku Kima režīma pretestību pret Dienvidkoreju un Rietumiem un sarežģīs centienus iegrožot Ziemeļkorejas kodolieroču programmu.

Vienlaikus ir maz iespējams, ka Hāgas Starptautiskajā Krimināltiesā varētu notikt prāva pret Ziemeļkorejas amatpersonām, jo Ķīna ANO Drošības padomē, visticamāk, izmantotu savas veto tiesības.

Cita iespēja tiesāt šāda līmeņa noziegumu pasūtītājus ir atsevišķa starptautiskā tribunāla izveide, līdzīgi kā tas noticis Dienvidslāvijas gadījumā.


Написать комментарий