Āfrikas cūku mēri konstatē arī Polijā

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir saņēmis informāciju no Polijas kolēģiem, ka Polijas pierobežā, 900 metrus no robežas ar Baltkrieviju, Podļaskas (Podlaskie) provincē, meža cūkai apstiprināts Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīruss.

Polijas Veterinārais dienests pēc slimības atklāšanas ir ieviesis pasākumus, lai nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, nosakot pastiprinātu uzraudzību skartajā teritorijā, informē Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests.

Latvijā, Krievijas un Baltkrievijas pierobežā, ir ieviesti drošības pasākumi un tiek ņemti paraugi laboratoriskajai izmeklēšanai visām nomedītajām meža cūkām, kā arī aizdomīgajām mājas cūkām. Pagājušajā gadā uz ĀCM laboratoriski izmeklēti 1 029, bet šogad jau vairāk nekā 750 meža cūku paraugi un pagaidām visi izmeklēšanas rezultāti bijuši negatīvi.

ĀCM profilaktiskos pasākumu ieviešanu Latvijā līdzfinansē Eiropas Savienība (ES).

Kā zināms, no 2013.gada vasaras uz Latvijas robežas ar Krieviju un Baltkrieviju, PVD sadarbībā ar Valsts robežsardzi un muitu veic pastiprinātas kontroles, tostarp ceļotāju privātās bagāžas kontroli, lai Latvijā netiktu ievesta inficēta gaļa vai gaļas produkti. Tiek veikta dzīvnieku pārvadātājtransporta pastiprināta kontrole.

Āfrikas cūku mēris ir ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana, kas cūku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus, jo dzīvnieku novietnē, kur tā konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Cilvēkiem Āfrikas cūku mēris nav bīstams.


Написать комментарий