Igaunija un Krievija paraksta robežlīgumu

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Igaunijas un Krievijas ārlietu ministri 18.februārī Maskavā parakstījuši ilgi gaidīto robežlīgumu. Kamēr līgums vēl jāratificē abu valstu parlamentiem, Igaunija rēķinās, ka robežas nospraušana dabā ilgs vairākus gadus un izmaksās aptuveni 26 miljonus eiro (18,2 miljonus latu).

Igaunijas ārlietu ministra Urmasa Paeta (Urmas Paet) un viņa Krievijas kolēģa Sergeja Lavrova parakstītais robežlīgums paredz, ka Igaunija un Krievija apmaina 128,6 hektārus zemes un 11,4 kvadrātkilometrus Peipusa ezera uz vienādiem nosacījumiem. Igaunija iegūst Krievijai piederošu zemi Igaunijas dienvidaustrumos, kur atrodas igauņu ciemats un daļa vietējā ceļa, bet apmaiņā tā Krievijai atdod 68,9 hektārus meža un 33,9 hektārus purva zemes, vēsta LETA.

Dokumentā puses arī apņēmušās nospraust jūras robežu atbilstoši starptautisko konvenciju prasībām, ziņo raidorganizācija ERR.

Pēc līguma ratificēšanas tiks izveidota demarkācijas komisija. Abu valstu amatpersonas nospraudīs 139 kilometrus sauszemes robežas, kas tiks atzīmēta ar grāvjiem un robežsardzes ceļiem. Savukārt ezeros un upēs tiks iezīmēti ūdenstransporta ceļi.

2010.gada aplēse, ko sagatavojusi Igaunijas Policijas un robežsardzes pārvalde, liecina, ka Baltijas valstij robežas nospraušana dabā izmaksās 26 miljonus eiro.


Написать комментарий