Cietumniekiem būs iespēja tikt arī pie veģetārām maltītēm

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Ministru kabinets šodien atbalstīja Tieslietu ministrijas izstrādātos grozījumus noteikumos par ieslodzīto personu uzturu, kas noteiks uztura normas ieslodzītajiem, kuri uzturā nelieto gaļas un zivju produktus.

Līdz ar to šiem ieslodzītajiem - veģetāriešiem - tiks nodrošināts uzturs, kas nesatur gaļas un zivju produktus, savukārt minētā uztura norma ietvers tādus produktus kā sojas milti, olu pulveris un pupiņas.

Tādā veidā ieslodzītie, kuri uzturā nelieto gaļas un zivju produktus, tiks nodrošināti ar uzturvērtības ziņā pilnvērtīgu uzturu.

Galvenās izmaiņas attiecībā uz jauno uztura normu, salīdzinot ar pašreizējo dienas uztura pamatnormu, būs sekojošas: kausētie dzīvnieku tauki tiks aizstāti ar līdzvērtīgu daudzumu augu eļļas, līdz ar to palielināts eļļas daudzums, ēdienkartē tiks iekļautas pupiņas, kā arī gaļas un zivju vietā paredzēti sojas milti, olas un olu pulveris.

Kā skaidrots noteikumu projektā, ieslodzījuma vietās uzturas dažādu reliģisko pārliecību piekritēji, piemēram, katoļi, pareizticīgie, krišnaīti un citu reliģisko pārliecību piekritēji, kuri gavēni ietur dienas gaišajā laikā.

Iepriekš MK komiteja atbalstīja ministrijas variantu, ka netiek speciāli nodrošināts uzturs cilvēkiem, kam ir kādas īpašas prasības saskaņā ar reliģisko pārliecību, jo to nav iespējams nodrošināt. Tieslietu ministrijas pārstāvji skaidroja, ka nav iespējams musulmaņiem ramadāna laikā piedāvāt ēdienu nakts laikā. To nav iespējams nodrošināt, jo tas neatbilst sabiedriskajai kārtībai ieslodzījuma vietā, kā arī tas prasīs papildu izdevumus.

Nepilngadīgajiem ieslodzītajiem vecumā no 14 līdz 18 gadiem tiks nodrošināta iespēja pēc konsultēšanās ar ārstu dietologu izvēlēties veģetāro uzturu. Savukārt, pamatojoties uz ārsta dietologa un uztura speciālista atzinumā minēto slēdzienu, nepilngadīgo audzināšanas iestādes priekšnieks pieņems lēmumu par veģetārā uztura normas noteikšanu nepilngadīgajam.


Написать комментарий