Paaugstina zelta cenas prognozi

Šveices bank UBS AG paaugstinājusi šā gada zelta cenas prognozi, atsaucoties uz ASV investoru attieksmes maiņu pret dārgmetālu, kura cena šajā gadā ir augusi, tirgus dalībniekiem meklējot drošu patvērumu ieguldījumu vērtības saglabāšanai, raksta Bloomberg.

Viena mēneša prognoze paaugstināta no 1180 dolāriem līdz 1280 dolāriem par unci, bet trīs mēnešu prognoze – no 1100 līdz 1350 dolāriem. Šajā gadā vidējā zelta cena var sasniegt 1300 dolārus, salīdzinot ar iepriekš prognozētajiem 1200 dolāriem. Nākamā gada prognoze gan aizvien saglabāta nemainīga – 1200 dolāri.

Zelta stieņa cena šonedēļ sasniedza trīs mēnešu augstāko atzīmi, jo signāli, ka ASV ekonomika neatveseļojas tik strauji kā prognozēts, ir veicinājuši pieprasījumu pēc droša patvēruma. UBS prognozes palielināšana ir pretēja Societe Generale un Goldman Sachs, kuras lēš, ka zelta cena turpinās kristies, jo ASV Federālo Rezervju sistēma turpinās samazināt savu monetārās stimulēšanas programmu.

Ceturtdien zelta cena tūlītējām piegādēm Londonas biržā sasniedza 1314,57 dolārus par unci. Cena otrdien pieauga līdz 1332,45 dolāriem, kas bija augstākais līmenis kopš oktobra beigām. Šajā gadā zelta cena ir palielinājusies jau par 8,9%.

Zelta stieņi patlaban ir pieprasīti investoru vidū, ko tie izmanto, lai apdrošinātos pret potenciālajiem satricinājumiem, piemēram, jaunattīstības tirgos, skaidro analītiķi.

Tāpat pēc cenas krituma pērn ir ievērojami audzis pieprasījums pēc fiziskā zelta Ķīnā. Pērn Ķīnas pircēji iegādājās rekordlielu apjomu zelta – 1065,8 tonnas, kas ir par 32% vairāk nekā pirms gada.


Написать комментарий