Sinoptiķi: Pat salīdzinoši biezs ledus vairs nav izturīgs

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Salīdzinoši siltā laika ietekmē Latvijas upēs aizvadītās nedēļas nogalē un šīs nedēļas sākumā aizsākusies ūdens līmeņa pakāpeniska paaugstināšanās. Lielākajā daļā upju ledus sega kūst un notiek tās sairšanas procesi.

Sniega kušanas un lietus rezultātā daudzviet uz ledus ir ūdens. Straujākajos upju posmos izveidojušies izskalojumi un caurkusumi, BNN noskaidroja Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

No Verhņedvinskas līdz Jēkabpilij Daugavā virs ledus ir sniegūdens lāmas un ūdens. Ceturtdien, 20.februārī, veiktajos mērījumos no Piedrujas līdz Vaikuļāniem ledus bija 34-43 cm biezs. Daugavas augštecē vērojamas nelielas ūdens līmeņa svārstības. Straujāka ūdens līmeņa celšanās aizsākusies Daugavā no Verhņedvinskas, kur aizvadītajā diennaktī līmeņi cēlušies 6-14 cm diennaktī, kopumā kopš ūdens līmeņa celšanās sākuma šajā posmā ūdens līmenis paaugstinājies par 11-48 cm. Arī Daugavas pietekās ūdens līmeņi pārsvarā paaugstinās ar intensitāti 1-22 cm diennaktī.

Upes klāj ledus sega, ledus sega ar lāsmeņiem, uz ledus daudzviet ir ūdens. Ogrē pie Lielpēčiem ledus ir pacelts, kūst uz vietas, bet Lielajā Juglā pie Zaķiem ledus ir ieslīcis.

Gaujas augštecē ūdens līmeņi nedaudz paaugstinās, pie Siguldas un Carnikavas, kā arī Gaujas pietekās ūdens līmeņi turpina nedaudz pazemināties. Gaujā ir ledus sega, daudzviet tā ir ar lāsmeņiem un izskalojumiem. Vairākās Gaujas pietekās vairs tikai palieku piesalas.

Lielupes baseina upēs ūdens līmeņi pārsvarā paaugstinās. Mūsā un Mēmelē ūdens līmenis paaugstinās par 5-11 cm diennaktī, Mēmelē pie Tabokines ledus sega ir ar lāsmeņiem. Lielupē ūdens līmenis paaugstinājās ar intensitāti 3-13 cm diennaktī, bet upes posmā Mežotne – Staļģene kopš aizvadītās nedēļas nogales ūdens līmeņi paaugstinājušies par 21-48 cm.

Kurzemes upēs ūdens līmenis pārsvarā paaugstinās. Ventā ūdens līmenis paaugstinās par 8-19 cm diennaktī. Ventā pie Leckavas (Lietuvā) ir piesalas, bet pie Kuldīgas saglabājas ledus sablīvējums. Bārtā ūdens līmenis cēlies par 12-13 cm diennaktī. Pārējās upes ūdens līmenis paaugstinājies par 1-38 cm diennaktī.

Tuvākajās dienās ūdens līmenis un notece upēs turpinās paaugstināties. Tāpat turpināsies pakāpenisks ledus segas sairšanas process, nokrišņu rezultātā daudzviet uz ledus būs ūdens. Straujākajos upju posmos ledus segā veidosies izskalojumi, caurkusumi un iespējamas lokālas ledus sakustēšanās. Siltā laika ietekmē ledus kūst uz vietas un kļūst plānāks. Sinoptiķi brīdina, ka neskatoties uz salīdzinoši biezo ledu, tas strauji zaudē savu izturību.


Написать комментарий