Ukrainas Augstākā Rada pēc 75 cilvēku bojāejas aizliedz spēka izmantošanu

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Ukrainas Veselības ministrija 20.februāra vakarā apstiprinājusi, ka Maidana laukumā Kijevā šonedēļ nogalināti vismaz 75 cilvēki – 26 miruši 18. un 19.februārī, bet 49 nogalināti ceturtdien, 20.februārī. Pēc notikušā visu nakti turpinājušās prezidenta Viktora Janukoviča un opozīcijas līderu sarunas.

Sarunās piedalās Janukovičs, opozīcijas frakciju līderi Arsēnijs Jaceņuks, Vitālijs Kličko, Oļegs Tjagņiboks, kā arī ES vidutāji – Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers (Frank-Walter Steinmeier) un Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis (Radoslaw Sikorski), raksta lsm.lv – Latvijas sabiedrisko mediju portāls.

Naktī uz sarunām ieradās arī Krievijas vēstnieks Mihails Zurabovs un Krievijas prezidenta pilnvarotais pārstāvis cilvēktiesību jautājumos Vladimirs Lukins.  Vēstnieks gan agri no rīta sarunas pameta.

Sarunas ilga deviņas stundas un tika pārtrauktas piektdienas rītā, lai atsāktos pusdienas laikā, ziņo aģentūras Reuters, atsaucoties uz avotu ES. Avots norādījis, ka sarunas bija ļoti sarežģītas.

Opozīcija piedāvājusi Janukovičam piekrist mierīgajai situācijas noregulēšanai, parakstot dokumentu, kurā viņš apņemas  atjaunot 2004.gada konstitūcijas redakciju, kas paredz mazāk pilnvaru prezidentam, un vairāk pilnvaru parlamentam, desmit dienu laikā izveidot koalīcijas valdību, izmeklēt noziegumus pret civiliedzīvotājiem, kas notika Kijevā kopš pērnā gada decembra.

Nakts Kijevā pagājusi mierīgi, pilsētas centrā nebija dzirdami šāvieni un granātu sprādzieni, drošības dienestu kaujinieki pie barikādēm nebija manīti, ziņo LIGA Novosti. Nakts laikā protestētāji nostiprinājuši barikādes, Maidana līderi uzstājīgi rekomendē cilvēkiem nepamest barikāžu perimetru.

Pēdējie notikumi attēlos. Tostarp arī opozīcijas gaviles par pieņemto rezolūciju, kas nosaka apšaudes apturēšanu.


Написать комментарий