Henriks Danusēvičs: Lielā kļūda eiro ieviešanā 6

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Ar katru dienu arvien vairāk tirgotāji izjūt lielāko kļūdu, ko eiro ieviešanā ir pieļāvusi Latvijas Banka un Latvijas valdība.

Tā ir nepareizi saplānotā sīknaudas masa apritē, kas pārpludinājusi veikalu kases un pircēju makus.

Ja šī Latvijas Bankas kļūda vēl nebūtu nekas traģisks, tad to papildina komercbanku augstie tarifi par sīknaudas iemaksāšanu kontā. Katrs var veikt eksperimentu un pamēģināt lūgt samainīt sīknaudu pret banknoti veikalā vai doties monētas iemaksāt savā bankas kontā.

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) jau pirms nepilna gada piedāvāja Latvijas Bankai līdzdarboties eiro ieviešanas plānošanā. Banka, protams, atteica. Līdzīgi rīkojās mūsu valdība, kad LTA pirms pusgada vērsās pie tās pārrunāt komercbanku līdzatbildību eiro ieviešanas procesā, konkrēti – neņemt komisijas maksu par monētu ieskaitīšanu kontā. Arī tas netika izdarīts.

Šobrīd redzam sekas. Atkārtoti aicinām, tagad jau jauno valdību, novērst eiro ieviešanas kļūdu un neērtības gan iedzīvotājiem, gan tirgotājiem.

Latvijas Bankas augstprātību ilgāku laiku apstiprina tās pārliekie tēriņi un vājā sadarbība ar nevalstisko sektoru. Arī LTA tika atteikta palīdzība pagājušajā gadā, kad vērsāmies pie Latvijas Bankas ar lūgumu atbalstīt tirgotāju informētību un sagatavotību eiro ieviešanā sniedzot tehnisku atbalstu 1350,36 latu apmērā (1921,39 eiro).

Izrādās, ka Latvijas Bankai šī nauda bija vajadzīga cepamās pannas iegādei par 2538 eiro. Darbinieku algām banka pagājušajā gadā tērējusi 18 miljonus eiro, salīdzinot ar kaimiņvalsti – bankā strādā uz pusi mazāk darbinieku, un Igaunijas banka algām tērējusi tikai 7,8 miljonus eiro.


Написать комментарий

Tā nebila kļūda, bet nodevība pret Latvijas identitāti, ekonomisko neatkarību, nacionālās ekonomikas neatkarīgu attīstību, Latvijas valsts suverinitāti.

Rinkēviča augstprātība liecina par intelekta trūkumu.Kredītu apjoms par neiespējamību domāt patstāvīgi un pa īstam valstiski.

Rinkēviča augstprātība liecina par intelekta trūkumu.Kredītu apjoms par neiespējamību domāt patstāvīgi un pa īstam valstiski.

Tirgotājs nav ražotājs.

Ja pareizi sapratu, tad LV Banka ir komercbanka, kura pelna kā māk. Ja tā būtu valsts banka, tad tās pienākums būtu rūpēties par valsts izaugsmi un pilsoņu labklājību.

Написать комментарий