Lielbritānija: Gaļas skandāls palīdzēja britiem iecienīt zirgu gaļu

foto: foodtest.ru
foto: foodtest.ru

Pēc pērnā gada gaļas skandāla Lielbritānijā zirgu gaļas pārdošana krasi pieauga. Arvien vairāk britu patlaban dod priekšroku zirgu gaļai, jo tā ir lētāka un veselīgāka liellopu gaļas alternatīva.

Pērnā gada janvārī pārbaužu laikā tika konstatēta zirgu gaļa desmitos saldētu produktu, kurus pārdeva Lielbritānijas lielveikalos. Uz iepakojuma tika norādīts, ka vairākums no tiem bija izgatavots it kā no liellopu gaļas. Nepareizais marķējums izraisīja diskusiju sabiedrībā, kurā vairākums cilvēku bija sašutis par zirgu gaļas lietošanu uzturā, neskatoties uz šī produkta popularitāti citās Eiropas valstīs, ieskaitot Franciju, Vāciju un Itāliju. 2013. gadā Lielbritānijā pat par 3% samazinājās liellopu gaļas pārdošanu apjoms, jo patērētāji zaudēja uzticību marķējuma pareizībai uz iepakojuma, – ziņo newsdaily.com.ua.

Bet citā iedzīvotāju daļā polemika tikai radīja interesi par zirgu gaļas izmantošanu uzturā, jo šī gaļa ir lētāka par liellopu gaļu, kuras cena pastāvīgi turpina pieaugt. Pērnā gada novembrī princese Anna izteicās par zirgu gaļas ieviešanu britu uzturā, apgalvojot, ka tas stimulēs zirgu audzētājus labāk apieties ar saviem zirgiem.

Neskatoties uz to, ka zirgu gaļas pārdošana un lietošana Lielbritānijā nav aizliegta, pagaidām ļoti maz veikalu to pārdod, galvenokārt visi zirgu gaļas pirkumi tiek veikti tiešsaistes režīmā caur specializētajām kompānijām. Zirgu gaļa maksā 3–4 reizes lētāk nekā liellopu gaļa, kuras cenas no 2006. gada valstī pieauga divas reizes – līdz 4 mārciņām par kilogramu.

Darens Bīls, kura kompānija MuscleFood nodarbojas ar eksotiskas gaļas pārdošanu, apgalvo, ka no brīža, kad zirgu gaļa kļuva par vētrainas polemikas objektu MIL, šīs gaļas klientu pasūtījumi pastāvīgi pieaug. „Domājams, ka zirgu gaļa tik tiešām var būt par veselīgāku olbaltumvielu avotu salīdzinājumā ar citiem gaļas veidiem. Zirgiem ir daudz muskuļu un mazāk tauku. Tāpat zirgu gaļa satur daudz dzelzs, tādēļ tā iekaro arvien lielāku britu patērētāju uzticību”, – saka Bīls. Mani klienti sākumā pasūta zirgu gaļu vēlēšanās dēļ nogaršot kaut ko jaunu, bet pēc tam veic atkārtotu pasūtījumu, jo pēc garšas īpašībām zirgu gaļa pārspēj liellopu gaļu. Esmu pārliecināts, ka mēs novērojam fundamentālu pārmaiņu sākumu tam, kā Lielbritānijas tauta attiecas pret zirgu gaļu”. 


Написать комментарий