Aizdomu ēna krīt pār Liepājas metalurga pārdošanas godīgumu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Liepājas metalurga (LM) pārdošanas mērķis, iespējams, nav iegūt labāko cenu, bet nodot to konkrētam pretendentam
.

Šādas aizdomas radušās vairākiem nenodrošinātajiem kreditoriem, kuri apvienojušies savu interešu aizstāvībai. «Process ir uztaisīts tāds, lai viss būtu atkarīgs no viena divu cilvēku lēmuma,» uzskata SIA Audience valdes priekšsēdētāja Sandra Velhovika, kura kopā ar zvērinātu advokāti Sandu Kraukli pārstāv kreditoru prasījumus par kopējo summu 4,8 miljoni eiro. Tostarp administrators Haralds Velmers sola šā gada augusta beigās «nonākt līdz gala pircējam, saskaņot un noslēgt pirkuma darījumu», lai arī pārdošanas procesu vēl nevar uzsākt, jo visi nodrošinātie kreditori nav devuši savu piekrišanu pamatražotnes pārdošanai starptautiskajā piedāvājumā.


Tur neziņā


«Saliekot kopā faktus, jāsecina, ka, visticamāk, pircējs nav no Latvijas, bet ir latvju bāleliņi, kuri vienkārši šobrīd viņa intereses bīda caur valdību,» DB sacīja S. Velhovika, norādot, ka nebrīnīsies, ja arī valsts galu galā neatgūs neko no miljoniem, kas tai pienākas. Aizdomas rosina pārkāpumu virkne, kas sākusies jau tiesiskās aizsardzības procesa laikā, kā arī kreditoru ļoti ierobežotā pieeja informācijai. «Rullē tik uz priekšu, lai arī tur pārkāpums uz pārkāpuma,» saka S. Velhovika, kuras pārstāvētie ārzemju uzņēmēji esot ļoti sašutuši, jo «kaut kas tāds varētu notikt Āfrikā», bet ne ES. Arī tagad noslēpumainība un pārkāpumi turpinās, uzskata abas juristes. Kreditori netiekot informēti, kādā veidā notiks konsultanta izvēle, kurš nodarbosies ar LM pārdošanu starptautiskajā piedāvājumā. Kreditoru sapulcē 21. februārī vien norādīts, ka ir seši pretendenti un pieteikšanās jau noslēgusies. Nenodrošinātajiem kreditoriem nav izdevies uzzināt precīzu tāmi maksātnespējas procesa izdevumiem, kas līdz šim sasniedz 2,8 miljonus eiro. 


Divas versijas


Aizdomas par to, ka ir kāds «pareizāks» pircējs par citiem, radušās arī tāpēc, ka pārdošanas plānā nav atspoguļota atsavināšanas kārtība galvenajai LM pievienotajai vērtībai – 90% akciju ostas uzņēmumā Liepājas osta LM. Iespējams, esot divi scenāriji – viens lobētajam pircējam, otrs – ja kaut kāda iemesla dēļ rūpnīcu iegādāsies cits. S. Velhovika uzsver, ka viņas mērķis ir aktivizēt visus nenodrošinātos kreditorus, lai panāktu reālu pārdošanas procesa caurskatāmību, kas garantētu arī labāko iespējamo pārdošanas cenu. Jau ziņots, ka LM kreditori 21. februārī vienojās par pārdošanas termiņa pagarināšanu līdz šā gada 31. augustam. Kreditoru sapulce arī apstiprinājusi līdzšinējos izdevumus un noteikusi, ka no šā gada februāra līdz 30. jūnijam izmaksas būs 3,75 milj. eiro.



Написать комментарий