Zinātnieka viedoklis: Ar kaijām, kuras pirms laika atgriezās Daugavpilī, viss būs kārtībā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šā gada ziema ir pārspējusi daudzus rekordus – sniega gandrīz nav bijis, toties bieži saglabājās lietains un miglains laiks, kuru nomainīja liels sals (līdz -25 grādiem pēc Celsija skalas), bet vēlāk – neierasti silts laiks.

Sinoptiķi to saista ar spēcīgu atmosfēras ciklonu ietekmi, bet februāra vidū Daugavpilī jau atgriezās kaijas. Norūpējušies portāla Gorod.lv lasītāji ziņo, ka kaijas ir redzētas Daugavas ielā.

Pēc zinātnieka, Latgales zoodārza direktora Mihaila Pupiņa domām, ar kaijām viss būs kārtībā. „Ja auksts laiks neatgriezīsies, cilvēkiem nav jāuztraucas par putniem”, uzskata viņš.

Putni paši parūpēsies par barību. Dažas kaijas jau redzētas arī pie Daugavpils universitātes.

Pērn sudraba kaijas mūsu pilsētā atgriezās dažas dienas pirms kalendārā pavasara sākuma – 1.marta. Jāsaka, šie putni, kuri parasti dzīvošanai izvēlas piejūras vai ostas pilsētas, dažus gadus pēc kārtas ligzdo zem Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja jumta.

Saskaņā ar tautas ticējumiem, cīruļi, strazdi, pīles un žubītes no siltajām zemēm atgriežas līdz ar sniega nokušanu. Sakarā ar to, ka mums šogad sniega gandrīz nav bijis, iespējams, šie putni atgriezīsies tuvākajā laikā.

Tautas kalendārs vēsta, ka stārķi atgriežas Latvijā Māras dienā – 20.martā.


Написать комментарий