Masļeņicas nedēļa Daugavpilī noslēgsies ar ziemas aizvadīšanu stadionā pie pareizticīgo baznīcas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pirmdien, 24.februārī, sākas Masļeņicas nedēļas, kurai sekos 40 dienu ilgais Lielais gavēnis. Tas ilgs septiņas nedēļas – līdz 20.aprīlim, kad visas pasaules kristieši svinēs Lieldienas.

Masļeņica pareizticīgajiem un vecticībniekiem un Meteņi katoļiem saistās ar atvadām no ziemas un pavasara sagaidīšanu.

Masļeņicas neatņemamais atribūts ir pankūkas, kam ir rituāla nozīme. Pankūkas simbolizē apaļu sauli, kas spoži spīd, padarot dienas siltākas, gaišākas un garākas. Masļeņicu svin nedēļas garumā, katrai nedēļas dienai piedēvējot savu nosaukumu, nozīmi un noteiktas tradīcijas. Pirmā Masļeņicas diena ir „Sagaidīšana” - šajā dienā jācep pankūkas, ka arī no salmiem un cita pieejama materiāla jāizveido Masļeņicas lelle. Nākamā diena – „Saspēles diena”, kurā visi dejo un piedalās rotaļās. Trešā diena – „Kārumniece”, šajā dienā znots nāca ciemos pie vīramātes uz pankūkām, kuras viņš pats pirms nākšanas sagatavoja. „Svinēšana” jeb „Plašā ceturtdiena” domāta tam, lai visi saimnieciskie darbi būtu padarīti un varētu atlikušajās nedēļas dienās plaši svinēt Masļenicu. Piektdiena – „Sievasmātes vakarēšana”, šajā dienā ar atbildes apmeklējumu sievasmāte ar saviem radiniekiem un draugiem iet ciemos pie znota. Sestajā dienā ar salmu lelles, kas simbolizē ziemu, dedzināšanu aizvada ziemu līdz nākamajam gadam.

Sestdien, 1.martā, saskaņā ar izveidojušos tradīciju, stadionā pie Sv.Borisa un Gļeba pareizticīgo katedrāles notiks atvadas no ziemas. Neskatoties uz sniega trūkumu, pasākums solās būt interesants.

Krievu nama vadītāja Geroida Bogdanova pastāstīja portālam Gorod.lv, ka no plkst.12:00 visi pilsētnieki tiek laipni gaidīti stadionā, kur viņi varēs pagaršot garšīgas pankūkas, karstu tēju, piedalīties jautrajās spēlēs un gadatirgū, izbaudīt koncertu. Svētku koncertā piedalīsies Daugavpils Krievu kultūras centra, Bērnu un jauniešu centra „Jaunība”, pilsētas vispārizglītojošo iestāžu radošie kolektīvi.

Mazie svētku dalībnieki varēs apmeklēt bērnu rotaļu laukumu, pavizināties ar zirgiem. Savukārt pieaugušie varēs izmēģināt spēkus virves vilkšanā un staba iekarošanā.

Pasākumā varēs apskatīt no salmiem izgatavotas figūras, kuras tik ļoti iepatikās daugavpiliešiem pagājušajā gadā.


Написать комментарий