G20 vadošās tautsaimniecības izvirza sarežģīti sasniedzamu izaugsmes mērķi

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

G20 valstis apņemas nākamajos piecos gados katra palielināt savu ekonomisko aktivitāti par diviem procentiem – par šādu mērķi Austrālijā notikušā sanāksmē vienojušies G20 valstu finanšu ministri un centrālo banku priekšsēdētāji.

No 20 lielāko tautsaimniecību grupas katrai valstij līdz novembrim jāizveido savs konkrēts plāns ambiciozā mērķa sasniegšanai, taču šajā sadarbības formātā nav instrumentu, kas valstīm liktu tiešām nodrošināt cerēto izaugsmi, kā vien atbildība citu valstu kolēģu priekšā.

Sidnejā sarīkotajā sanāksmē, piemēram, Vācijas pārstāvji nav vēlējušies piekrist nevienam skaidram mērķim, bet apstiprinājuši šo izaugsmes mērķi tādēļ, ka tas nav juridiski saistošs, ziņo Reuters. Arī citu valstu amatpersonas uzskata, ka izaugsme divu procentu apmērā vairāk ir vēlme, ne «akmenī iekalts» solījums.

Reuters vērtē, ka sevišķu vērību it kā galvenajam G20 sanāksmes kopīgajam lēmumam nav pievērsuši arī finanšu tirgi, kas 24.februārī, tāpat kā piektdien, 21.februārī, uzmanīgāk sekojuši līdzi samazinātajai ekonomikas sildīšanas programmai Amerikas Savienotajās Valstīs un neskaidrajam Ķīnas tautsaimniecības stāvoklim.


Написать комментарий