ES gatava parakstīt vienošanos ar Ukrainu pēc prezidenta vēlēšanām

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Eiropas Savienība (ES) būs gatava parakstīt asociācijas līgumu ar Ukrainas jauno valdību pēc 25. maijā paredzētajām ārkārtas prezidenta vēlēšanām, ziņo aģentūra UNIAN.

Par to Briselē preses konferencē paziņojis Eiropas Komisijas (EK) preses sekretārs Olivjē Bai, informē aģentūras korespondents Briselē.

"Vienošanās par asociāciju ar tirdzniecības vienošanos paliek uz galda. Mēs esam gatavi to parakstīt tiklīdz tam būs gatava Ukraina. Tā ir suverēna izvēle, kas jāizdara ukraiņiem," skaidroja Bai.

"Mēs to apspriedīsim ar jauno Ukrainas valdību," skaidroja Bai, norādot, ka ES vēlas, lai ukraiņu lēmums ir pilnībā suverēns un tautas vairākuma atbalstīts.

Jau vēstīts, ka Ukraina gatavojās asociācijas līguma parakstīšanai ar ES pagājušā gada nogalē. Tomēr 29. novembrī ES - Austrumu partnerības samitā Viļņā tagad no amata atceltais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs vienošanos neparakstīja.

Tas saniknoja daudzus iedzīvotājus, kas, protestējot pret valdības rīcību, pulcējās Kijevas Neatkarības laukumā jeb Maidanā. Situāciju saasināja, kad varas iestādes protestus centās ar varu izdzenāt.

Protesti ieguva spēcīgu pret valdības rīcību un korupciju vērstu noskaņojumu. Nemieri izplatījās arī pa reģioniem. Protesti savu kulmināciju sasniedza pagājušajā nedēļā, kad drošības spēku un protestētāju sadursmēs gāja boja vairāk nekā 80 cilvēku.

Aktīvisti notikušajā vaino drošības spēkus, kas atklājuši uguni pa neapbruņotiem Maidana dalībniekiem. Tāpat daudzu protestētāju nāvē vaino snaiperus. Apšaudīti arī mediķi, kas centās palīdzēt ievainotajiem.

Asinsizliešana beidzās piektdien, kad strauji meklēts politisks risinājums. Janukovičs un opozīcijas pārstāvji parakstīja vienošanos par konflikta noregulējumu. Parlaments lēma par 2004. gada konstitūcijas atjaunošanu un bijušās premjerministrs Jūlijas Timošenko atbrīvošanu no ieslodzījuma, bet vēlāk no amata atbrīvots Janukovičs, kurš ir izsludināts meklēšanā. Prezidenta atrašanās vieta nav zināma.


Написать комментарий