Labklājības ministrs: nebūs problēmu atrast trūkstošos 1,6 miljonus pensiju indeksācijai

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Ņemot vērā to, kā pašlaik pildās valsts speciālais budžets, atrast plānotajai pensiju indeksācijai trūkstošos 1,6 miljonus eiro, nebūs problēmu, labklājības ministrs Uldis Augulis pauda LTV raidījumā Rīta Panorāma.

To, ka «1,6 miljoni eiro nebūs problēma», Labklājības ministrija (LM) esot skaidrojusi arī Finanšu ministrijai (FM), kura, savukārt, uzskata, ka fiskālais rāmis to neļauj. «Mēs gribam pierādīt, ka tomēr ļauj,» pauda U. Augulis.

Lai arī pensionāri nav īsti apmierināti ar gaidāmo pensiju indeksāciju, tas ir solis pareizajā virzienā, uzskata labklājības ministrs.

Jau ziņots, ka indeksācijas rezultātā dažādas pensijas, pabalsti un atlīdzības pieaugs par 4,12 līdz 15,68 eiro. Šā gada rudenī plānotā pensiju indeksācija skars ne tikai vecuma vai izdienas pensijas saņēmējus, bet arī invaliditātes un apgādnieka zaudējuma pensijas, apbedīšanas pabalsta, darbaspēju zaudējuma atlīdzības un atlīdzības par apgādnieka zaudējumu saņēmējus. Ņemot vērā datus par patēriņa cenu indeksu, kā arī Finanšu ministrijas (FM) prognozes par tā lielumu līdz 2016.gadam un FM prognozes par nodarbinātības tendencēm, tiek plānots, ka minētās pensijas, pabalsti un atlīdzības tiks pārskatītas, piemērojot indeksu 1,03. Pērn indeksācijai tika piemērots koeficients 1,04. Vecuma pensija pieaugs par vidēji 7,26 eiro, izdienas pensija, kuru izmaksā no valsts sociālās apdrošināšanas budžeta, - par 7,25 eiro, bet izdienas pensija, kuru izmaksā no valsts pamatbudžeta, - par 8,30 eiro.


Написать комментарий