Ļvovas 'Berkut' uz ceļiem lūdza piedošanu

foto: Reuters/scanpix
foto: Reuters/scanpix

Milicijas specvienības "Berkut" Ļvovas bataljona vīri uz ceļiem lūdza pilsētas iedzīvotāju piedošanu par to, ka piedalījušies operācijā pret Maidana aktīvistiem Kijevā, vēsta ziņu vietne TSN.

Divi autobusi ar "Berkut" kaujiniekiem ieradās Ļvovas laukumā, kur pulcējas Maidana atbalstītāji. Miliči kāpa uz skatuves, kur komandieris savu pakļauto vārdā atvainojās par milicijas operāciju pret protestētājiem.

Pēc no pūļa atskanējušiem saucieniem, lai miliči metas uz ceļiem, komandieris to arī izdarīja un viņa piemēram sekoja pārējie miliči.

Komandieris Rostislavs Paceļjaks uzsēra, ka Ļvovas "Berkut" uz cilvēkiem nav šāvis. "Kad bija komanda doties uz Maidanu, mēs pagriezāmies un patvaļīgi, bez dokumentiem aizbraucām no Kijevas," viņš norāda.

Tikmēr Krimas pilsētā Simferopolē "Berkut" kaujinieki sagaidīti ar aplausiem un sveicieniem, piebilst TSN.

Jau vēstīts, ka pagājusī nedēļa Kijevā izvērsās par asinspirti, kad 18. februārī sākās vardarbīgas milicijas un protestētāju sadursmes. Bojā ir gājuši vairāk nekā 80 cilvēki. Aktīvisti notikušajā vaino drošības spēkus, kas atklājuši uguni pa neapbruņotiem Maidana dalībniekiem. Tikmēr bojā gājuši un ievainoti ir arī drošības spēku dalībnieki.

Daudzu protestētāju nāvē vaino snaiperus. Apšaudīti arī mediķi, kas centās palīdzēt ievainotajiem.

Asinsizliešana beidzās piektdien, kad strauji meklēts politisks risinājums. Janukovičs un opozīcijas pārstāvji parakstīja vienošanos par konflikta noregulējumu. Parlaments lēma par 2004. gada konstitūcijas atjaunošanu un bijušās premjerministrs Jūlijas Timošenko atbrīvošanu no ieslodzījuma, bet vēlāk no amata atbrīvots Janukovičs.

Pret valdību vērsti protesti Ukrainā notiek kopš novembra beigām, kad prezidents  Viktors Janukovičs Viļņā notikušajā Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības samitā neparakstīja sadarbības līgumu ar ES. Sākumā demonstranti pulcējās Kijevas Neatkarības laukumā, bet vēlāk nemieri pārņēma arī reģionus.

Pret valdību vērstais noskaņojums un protesti pastiprinājās, kad  varas iestādes centās Kijevas centrā sapulcējušos cilvēkus izdzenāt ar spēku.


Написать комментарий