Rumānis norūpējies par delfīnu cilvēktiesībām

foto: nra.lv
foto: nra.lv

Rumānijas parlamenta deputāts Remuss Sernea iesniedzis likumprojektu, mudinot piešķirt delfīniem tādas pašas tiesības kā cilvēkiem, un tagad ceļo pa Rumānijas pilsētām, vācot atbalstu savam priekšlikumam.

Tiesa, viņa ideju par absurdu uzskata pat Zaļo partija, no kuras Sernea tika ievēlēts parlamentā, un odiozajam deputātam jau nācies pamest tās rindas.

39 gadus vecais politiķis jau sen bija pazīstams kā aktīvs vides aizstāvis, taču viņa beidzamais likumprojekts licis gan kolēģiem, gan sabiedrībai neizpratnē kasīt pakaušus. Sernea uzskata, ka delfīniem jāpiešķir tādas pašas tiesības kā cilvēkiem. No viņa sagatavotā likumprojekta izriet, ka par delfīna slepkavību pienākas tāds pats sods kā par cilvēka slepkavību, savukārt delfīna turēšana nebrīvē tiek pielīdzināta cilvēka paverdzināšanai. Līdz ar likumprojektu deputāts saviem kolēģiem izdalījis veselu gūzmu zinātnisko rakstu, kas liecinot par to, ka delfīni, gluži tāpat kā cilvēki, ir apveltīti ar saprātu.

Lai gan likumprojekts ir pieņemts izskatīšanai, Serneas kolēģi uzsver, ka negrasās to atbalstīt, un arī pats deputāts atzīst, ka viņam trūkst nepieciešamā atbalsta. Tāds nav novērojams pat deputāta dzimtajā Konstancas pilsētā Melnās jūras piekrastē. Šajā reģionā tradicionāla nodarbe ir zvejniecība, un daudzi zvejnieki pat nepieļauj domu, ka delfīni, kuri regulāri saplēš viņu zvejas tīklus, varētu būt apveltīti kaut ar nelielu saprātu. Noraidoša attieksme pret Serneas likumprojektu ir Konstancas delfinārija direktoram Nikolaem Papadopulam, kurš uzskata, ka Rumānijas likumdošana pietiekami labi aizsargā Melnajā jūrā mītošos savvaļas delfīnus. Konstancas delfinārijā pašlaik mitinās divi delfīni, kas nopirkti Ķīnā, un N. Papadopuls uzsver, ka tie kalpo ne tikai izklaides, bet arī zinātnes mērķiem, jo vietējo augstskolu studenti regulāri nāk uz delfināriju novērot šo apbrīnojamo zīdītāju uzvedību.


Написать комментарий