Krievijas lidmašīnu parādīšanās pie Latvijas ūdeņiem kļuvusi biežāka pēdējo piecu gadu laikā

foto: Itar -Tass
foto: Itar -Tass

Krievijas bruņoto spēku lidojumi pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas ir konstatēti pietiekami regulāri un to aktivitāte ir augusi pēdējo piecu gadu laikā, ziņo LETA.

Kā norādīja aizsardzības ministra padomnieks Andis Jēkabsons, tas liecinot, ka Krievijas militārā klātbūtne šajā reģionā ir palielinājusies. Piemēram, 2008.gadā Baltijas valstu gaisa telpā patrulējošie NATO iznīcinātāji veica tikai vienu kaujas lidojumu Latvijas gaisa telpā.

Savukārt 2013.gadā no 1.janvāra līdz 30.septembrim kopā notikuši 37 kaujas lidojumi, kas ir lielākais reģistrētais kaujas lidojumu skaits kopš 2004.gada.

Spēkā esošie bruņojuma starptautiskie kontroles režīmi neuzliek par pienākumu valstīm sniegt informāciju nedz par militārās aviācijas skaitlisko sastāvu, nedz aktivitātēm. Tomēr vispār pieņemta starptautiskā prakse ir sniegt informāciju par lidojuma plānu, ieslēgt automātisko atbildētāju un veikt citas nepieciešamās procedūras, norādīja Jēkabsons.

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) uzsver, ka pēdējo dienu laikā konstatēti vairāki Krievijas bruņoto spēku lidojumi virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem tuvu pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas. Minētie lidojumi, visticamāk, ir saistīti ar Krievijas aviācijas plānotajām mācībām.

"Mēs turpināsim mūsu gaisa telpas kontroli sadarbībā ar mūsu partneriem un kopā ar NATO štābu, kas atbild par mūsu reģionu, vērtēsim situācijas attīstību," norāda ministrs.

Portāls Mixnews.lv jau ziņoja, ka NATO patruļlidmašīnas pirmdien virs Baltijas jūras pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas konstatējušas Krievijas armijas radioelektroniskās izlūkošanas lidmašīnu "Il-20".

Lidmašīna lidoja virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem bez iepriekš iesniegta lidojuma plāna, un tai nedarbojās automātiskais atbildētājs. Civilās gaisa satiksmes dispečeriem neizdevās nodibināt ar lidaparātu radiosakarus, tāpēc informācija tika nodota militārajai gaisa telpas kontrolei.

Pirms tam pēdējo reizi Krievijas armijas lidmašīnas pie Latvijas ūdeņiem fiksētas pagājušā piektdienā. Toreiz ASV patruļlidmašīnas pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas konstatēja transportlidmašīnu "An-12", divus iznīcinātājus "Su-24" un divus iznīcinātājus "Su-27".

Vēlāk šajā pašā dienā tika konstatētas vēl četras Krievijas armijas lidmašīnas.

Krievijas armijas lidaparāti Latvijas tuvumā visbiežāk tika manīti pērn vasarā un rudenī. Bija reizes, kad vienlaikus pie Latvijas teritoriālajiem ūdeņiem tika konstatētas astoņas Krievijas armijas lidmašīnas.

NATO gaisa telpā virs Baltijas valstīm kopš 3.janvāra patrulē ASV patruļlidmašīnas.


Написать комментарий