Latvenergo nodibina meitasuzņēmumu Enerģijas publiskais tirgotājs

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Šonēdēļ nodibināta AS Enerģijas publiskais tirgotājs (EPT), kas no 1.aprīļa pildīs publiskā tirgotāja pienākumus un veiks elektroenerģijas obligāto iepirkumu, atbilstoši grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā.

Šāds risinājums tika izvēlēts kā piemērotākais, lai, līdz ar elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu, nodalītu publiskā tirgotāja pienākumus no AS Latvenergo pamatdarbības – elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanas un tirdzniecības, informē uzņēmums.

Ja līdz šim publiskā tirgotāja pienākumus obligātā iepirkuma funkciju veikšanai nodrošināja AS Latvenergo, tad līdz ar elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu, obligātā iepirkuma komponenšu (OIK) pieauguma ierobežošanas mehānisma izveidi un valsts budžeta dotācijas ieviešanu, šāds mehānisms vairs nevar pastāvēt.

Atsevišķas akciju sabiedrības izveide nepieciešama, lai brīvā elektroenerģijas tirgus apstākļos obligātā iepirkuma izmaksu segšanai varētu izmantot valsts budžeta dotāciju, kas segtu daļu no izmaksām elektroenerģijas lietotāju vietā, skaidro uzņēmumā.

Tā kā budžeta dotāciju saņemšana nav pieļaujama komersantam, kas tirgū strādā konkurences apstākļos, ar šo uzdevumu nenodarbosies AS Latvenergo, bet tā jaundibināta meitas sabiedrība. Jaunā sabiedrība darbību uzsāks šā gada 1.aprīlī un veiks līdzšinējās AS Latvenergo obligātā iepirkuma funkcijas.

EPT reģistrētais un apmaksātais pamatkapitāls ir 40 000 eiro, pamatkapitālā ieguldot naudas līdzekļus.

Obligātā iepirkumā iepirktā elektroenerģija tiek pirkta par valsts noteiktajiem paaugstinātajiem tarifiem, bet pārdota elektroenerģijas biržā par tirgus cenu. Elektroenerģijas cenu starpība un šīs tirdzniecības nodrošināšanas izmaksas veido tās ikgadējās kompensējamās izmaksas, kas nosaka OIK apmēru no katra gada 1.aprīļa. Saskaņā ar normatīvajiem aktiem EPT veiks obligāto iepirkumu, kuru pārdos biržā. Ņemot vērā ikgadēji kompensējamās obligātā iepirkuma izmaksas un valsts budžeta dotāciju, EPT katru gadu veiks OIK aprēķinus, ko iesniegs Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) apstiprināšanai. SPRK pēc iesniegto aprēķinu pārbaudes apstiprina OIK, kas tiks iekļauts klientu rēķinos par patērēto elektroenerģiju no katra gada 1.aprīļa.

BNN jau vēstīja, ka elektroenerģijas tirgus pakāpeniska atvēršana notiek visā Eiropā. Igaunijā jau kopš 2013.gada 1.janvāra elektroenerģijas tirgus ir pilnībā atvērts, un arī visas Igaunijas mājsaimniecības pērk elektroenerģiju tirgū, izvēloties sev piemērotāko un izdevīgāko pakalpojumu sniedzēju. Savukārt Lietuvā no 2013.gada 1.janvāra visas juridiskas personas ir kļuvušas par tirgus dalībniekiem, bet mājsaimniecībām tirgus tiks atvērts 2015.gada 1.janvārī.

Latvijas elektroenerģijas tirgus tiek pakāpeniski atvērts jau kopš 2007.gada. Patlaban brīvajā tirgū ir vairāk nekā 24 000 elektroenerģijas lietotāju, kas patērē ap 75% elektroenerģijas. Nodrošinot pilnīgu elektroenerģijas tirgus liberalizāciju, elektroenerģijas tirgū tiktu iesaistīti arī visi mājsaimniecības lietotāji (ap 847 300 lietotājiem), kas patērē atlikušos aptuveni 25% elektroenerģijas.


Написать комментарий