Krimas tatāri mītiņā iestājas par Ukrainas teritoriālo vienotību

foto: qha.com.ua
foto: qha.com.ua

Simferopolē pie Krimas Augstākās padomes ēkas trešdien pulcējās vismaz pieci tūkstoši Krimas tatāru, pieprasot varas iestādēm saglabāt Ukrainas nedalāmību, vēsta aģentūra UNIAN.

Cilvēki tur rokās Ukrainas, Eiropas Savienības (ES) un Krimas tatāru karogus un skandē saukļus Ukrainas atbalstam, ziņo aģentūras korespondents. Krimas tatāru protestētāji ir aizņēmuši visu laukumu pie Krimas Autonomās Republikas parlamenta.

Netālu no laukuma pulcējas vairāki simti prokrievisko spēku atbalstītāju ar melni oranžajām Georga lentēm un Krievijas karogiem, norāda UNIAN.

Krimas tatāri, kuri veido aptuveni 12% no vietējo iedzīvotāju skaita, ir daudz cietuši no PSRS režīma. Lielu Krimas tatāru daļu Josifa Staļina vadītā padomju impērija četrdesmitajos gados deportēja no pussalas.

Pārsvarā krievu apdzīvotā Melnās jūras pussala rada vislielākās bažas par tās iespējamo atdalīšanos no Ukrainas pēc prezidenta Viktora Janukoviča gāšanas un proeiropeiskās opozīcijas nākšanas pie varas.

Krimas parlaments no novembra notiekošo pret Janukoviča valdību vērsto protestu laikā aicināja prezidentu ieviest ārkārtas stāvokli un likvidēt protestus Kijevas centrā. Tāpat Krimā ir izskanējuši aicinājumu lūgt Krievijas aizsardzību.

Krimas ostas pilsētā Sevastopolē atrodas Krievijas Melnās jūras flotes bāze. Tieši uz Krimu devies gāztais Janukovičs, kad viņam neizdevās pamest valsti no Doņeckas lidostas.


Написать комментарий