Vienas pieturas klientu apkalpošana Līvānos darbojas jau gadiem

foto: Līvānu novada dome
foto: Līvānu novada dome

Šogad piecās Latvijas pašvaldībās ieviestais vienas pieturas aģentūras pilotprojekts, kad vienuviet tiek sniegti vairāki valsts pārvaldes pakalpojumi, Līvānu novadā darbojas jau gadiem, ziņo Līvānu novada dome.

Līvānu novada domes administratīvajā ēkā pakalpojumus iedzīvotājiem sniedz ne tikai pašvaldības struktūras, bet arī vairākas valsts institūcijas. Pensiju un pabalstu jautājumos konsultē Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, uzņēmējus un nodarbinātos - Valsts ieņēmumu dienests, darba meklētājus – Nodarbinātības valsts aģentūra. Ēkas pirmajā stāvā ir pieejami notāra un advokāta pakalpojumi, strādā arī atsevišķi ģimenes ārsti. Pārsimts metru attālumā no domes, pašvaldības telpās, darbojas Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde jeb, tā saucamā, pasu daļa.

Līdztekus valsts iestāžu pakalpojumiem domēs ēkā strādā arī novada Dzimtsarakstu nodaļa, sociālais dienests, bāriņtiesa, būvvalde, izglītības pārvalde un Lauku atbalsta daļas speciālisti.

Līvānu novada mērs Andris Vaivods, taujāts par to, kā līvāniešiem tas izdevies bez īpašiem pilotprojektiem, atzīst: „Vienas pieturas aģentūras pilotprojektu visā valstī grib ieviest no 2016.gada, taču mēs par to, ka pakalpojumiem jābūt tuvāk iedzīvotājiem, esam runājuši jau vismaz 10 gadus. Cik gan naudas kādreiz neiztērēja mūsu uzņēmēji, zemnieki braukājot 36 km uz Preiļiem un atpakaļ, lai nokātotu formalitātes Valsts ieņēmumu dienestā. Toreiz nebija elektronisko pakalpojumu, viss bija papīra formātā. Nācās pārliecināt ierēdņus un krietni pacīnīties, pārliecinot, ka mūsu cilvēkiem šo un arī citus pakalpojumus vajag tepat uz vietas”.

Pakalpojumu nodrošināšana tuvāk iedzīvotājiem nav iespējama bez visu pušu ieinteresētības. Piemēram, Līvānu dome gan pati meklējusi sadarbības iespējas ar valsts struktūrām, gan atbalstījusi finansiāli, piemēram, piešķirot valsts pārvaldes iestādēm telpas un resursus.  Bijis pat laiks, kad ar pašvaldības transportu valsts pārvaldes darbinieki vesti uz Līvāniem no viņu centrālajām struktūrām, lai atsevišķas dienas nedēļā šie darbinieki būtu pieejami vietējiem iedzīvotājiem.

Vienlaikus mērs atzīst, ka šobrīd pieejamības ziņā grūtāk klājas ar komercbankām nevis ar valsts iestādēm. Piemēram, Līvānos, kas ir novada centrs vairāk kā 13 000 iedzīvotāju, ir tikai viena banka. Cilvēki ir neapmierināti, ka banku pakalpojumi ir attālināti, un šobrīd domei vairāk sūdzas tieši par to.

Uzziņai: Līvānu novada domes administratīvajā ēkā Līvānos, Rīgas ielā 77 pakalpojumus sniedz šādas valsts pārvaldes iestādes: Valsts ieņēmumu dienests (kopš 2005.gada), Nodarbinātības valsts aģentūra (kopš 2003.gada), Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (kopš 2011.gada), zvērināts notārs Gunta Daugaviete, zvērināts advokāts Dzintra Zoldnere.  Domes ielā 3, Līvānos - Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (kopš 2010.gadā).


Написать комментарий