Aprit gads, kopš mūžībā aizgājis Imants Ziedonis

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Pirms gada 27. februāra vakarā 79 gadu vecumā mūžībā aizgāja tautā mīlētais dzejnieks Imants Ziedonis. Pāris stundu laikā pēc šīs ziņas publicēšanas ap viņa māju Dzirnavu ielā dzejnieka talanta cienītāji iededza svecītes un guldīja ziedus.

Viņš dzimis 1933.gada 3.maijā Ragaciemā zvejnieku ģimenē. Pirmo dzejoļu krājumu Ziedonis izdeva 1961.gadā, bet radošajā darbā viņam nebija robežu - viņš darbojās arī kā publicists, īsās prozas (epifāniju) autors, tulkotājs, scenārists, politiķis un kļuva par vienu no populārākajiem latviešu literāro pasaku autoriem.

Atmodas laikā rakstnieks tika ievēlēts par Latvijas Republikas Augstākās Padomes deputātu, kas deva viņam iespēju balsot arī par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu. Ziedonis dzīves laikā saņēma 2. šķiras Triju Zvaigžņu ordeni, kā arī neskaitāmas citas balvas un apbalvojumus.

Māra Zālīte pēc Imanta Ziedoņa aiziešanas portālam "Delfi" sacīja: "Ir bēdas – ir zaudēts draugs un tuvinieks. Mēs bēdājamies par savu zaudējumu. Mums vajadzētu sevi stiprināt ar bagātību, kādu viņš ir atstājis."

"Aiziedams Ziedonis nekur neaiziet. Paliek viņa personības starojums, latvieša stāja, rūpes par sabiedrību, spēja veiksmīgi un kaislīgi strādāt. Tas viss mums paliek. Šobrīd zaudējuma sajūta dominē, bet gribas teikt līdzīgi kā reiz Ziedonis teicis par Aleksandru Čaku – lielie kalni ir jānolīdzina ar zemi, katram ņemot pa saujai un berot kabatās. Tad kalns ir sadalīts pa pusotra miljona sirdīm. Pēc tam var sanākt kopā un sabērt kalnu no jauna," teica Zālīte.

"Kamēr vien latviešu tauta pastāvēs, Ziedonis būs aktuāls. Liels gars nekad nepazūd un nemirst. Es vēlētos, lai būtu iespējams, ka jebkurā brīdī varam sanākt kopā un sabērt Ziedoņa kalnu," novēlēja dzejniece.

Ar dzejnieka svētību 2010. gadā tika radīts fonds "Viegli", kas ir apņēmies Ziedoni turpināt. Pašlaik Ziedoņa vasaras māja Murjāņos pārtop muzejā - mūzu mājā, bet jau 3. maijā, viņa dzimšanas dienā, tiks pasniegts pirmais apbalvojums "Laiks Ziedonim".

 


Написать комментарий