ASV ir satrauktas par vardarbības plosīšanos Taizemes protestu pret valdību laikā

foto: gazeta.ru
foto: gazeta.ru

Amerikas Savienotās Valstis pauda satraukumu par vardarbības eskalāciju Taizemē, kurā turpinās uzstāšanās pret valdību. ASV Valsts departamenta preses sekretāra Džena Psaki aicināja abas puses samazināt konflikta kvēli, ziņo Reitera aģentūra.

„Vardarbība nav pieņemams politisko domstarpību risināšanas līdzeklis”, – Psaki paziņoja brīfingā. – Mēs atkārtojam mūsu aicinājumu abām pusēm uz mērenību un aicinām Taizemes varas iestādes rūpīgi izmeklēt visus nesenos vardarbības aktus”.

Viņa paziņoja, ka ASV uzmanīgi novēro notikumu attīstību. Viens no Valsts departamenta darbiniekiem paziņoja, ka valsts sūtne Taizemē Kristi Kenni aktīvi piedalās miermīlīga un demokrātiska pastāvošo problēmu atrisināšanas paņēmiena izstrādē, – ziņo rbc.ru.

Taizeme jau gandrīz 4 mēnešus atrodas politiskas krīzes un vardarbības plosīšanās stāvoklī, kuru radīja premjerministra Ingilakas Činavatas piekritēju un valdības pretinieku opozīcija, kuri pieprasa pilnīgu Činavatu klana atstādināšanu no varas. Par krīzes rezultātu uz šodienu kļuva pārliecības trūkums par rītdienu un Taizemes investīciju pievilcības kritums.

Galvenās Bangkokas ielas vairākas nedēļas ir slēgtas ar telšu, automobiļu riepu un smilšu maisu barikādēm. Protestētāji aicina Ingilaku Činavatu atkāpties, lai novērstu viņas brāļa miljardiera Taksina Činavata ietekmi uz valsts politisko dzīvi. Taksins Činavats iepriekš bija valsts premjerministrs, tomēr zaudēja varu valsts apvērsuma rezultātā. Tomēr daudzi novērotāji apskata viņu kā reālu politisku spēku – kā sava veida „pelēko kardinālu”.


Написать комментарий