Plāno izskaust «pudeļu taras» principu gāzes balonu tirgū

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Gāzes balonu tirgus Latvijā šobrīd funkcionē pēc «pudeļu taras» principa, proti, izlietojot gāzes balonu un nododot to gāzes balonu tirgotājam, pretī tiek saņemts cits uzpildīts gāzes balons.

Līdz ar to Ekonomikas ministrija rosina mainīt līdzšinējo gāzes balonu aprites praksi un noteikt godīgus un caurspīdīgus tirdzniecības nosacījumus.

Tai skaitā plānots atrisināt jautājumu par gāzes balonu īpašumtiesībām, proti, nosakot, ka gāzes balonu apriti veido gāzes balonu tirgotājiem un gāzes balonu lietotājiem piederošie gāzes baloni. Attiecīgi MK noteikumu projekts nosaka specifiskas prasības katra gāzes balonu veida apritei ar mērķi ierobežot gāzes balonu ceļošanu no rokas rokā, portālam BNN norāda Ekonomikas ministrijā.

Pašreizējais tirgus modelis gāzes balonu tirgū nav savienojams ar augstu gāzes balonu lietotāju drošības līmeņa nodrošināšanu, jo ir jāņem vērā, ka gāzes balons ir tvertne, kuras iekšienē ir pietiekoši liels spiediens un tā bojājumu vai nepareizas lietošanas rezultātā var notikt nelaimes gadījums ar letālām un neatgriezeniskām sekām, skaidro izmaiņu rosinātāji.

Tāpat ir paredzēts, ka visas gāzes balonu tirdzniecības vietas tiks reģistrētas publiskā reģistrā, tādējādi nodrošinot gāzes balonu lietotājiem vienuviet pilnīgu informāciju par legālajiem gāzes balonu tirgotājiem un ierobežojot «pelēkā» gāzes balonu tirgus īpatsvaru.

Papildus noteikumu projektā noteikts nepieciešamās informācijas apjoms, kuru gāzes balonu tirgotājam ir jāsniedz gāzes balonu lietotājam vienlaicīgi ar gāzes balona izsniegšanu.

Kā vēstīts, kopš 2013.gada pakāpeniski no Latvijas tirgus tiek izņemti gāzes baloni, kuri pie atkārtotas pārbaudes tiek atzīti kā neatbilstoši ES noteiktajām drošuma prasībām (kuriem nevar piešķirt Π (pī) marķējumu).

2015.gada 1.janvārī stāsies spēkā aizliegums Latvijā tirgot un uzpildīt ES tehniskajām prasībām neatbilstošus gāzes balonus, kas nozīmē, ka sāksies straujāka gāzes balonu parka nomaiņa. Lai novērstu gāzes balonu tirgū šobrīd pastāvošās problēmas, piemēram neskaidrības ar gāzes balonu piederību, un nodrošinātu gāzes balonu sekmīgu apriti pēc 2015.gada 1.janvāra, Ekonomikas ministrija izstrādājusi gāzes balonu aprites un uzraudzības kārtību, precīzi definējot gāzes balonu īpašumtiesības, tirdzniecības nosacījumus un patērētājiem sniedzamo informāciju.


Написать комментарий