Daugavpils poļi Trekno ceturtdienu sagaidīs ar pončikiem un ievārījumu

foto no interneta resursiem
foto no interneta resursiem

Kristīgajā kalendārā Treknā ceturtdiena ir ceturtdiena pirms Lielā gavēņa, Polijā to sauc par „Zapusti”.

Šie poļu svētki, kurus svin šodien, 27.februārī, līdzinās krievu Masļeņicai, bet pankūku vietā poļi ēd pončikus ar ievārījumu.

Tautas ticējums vēsta, ka pončiki un pīrādziņi simbolizē sauli un pavasara tuvošanos, tādēļ, lai nākamais gads būtu veiksmīgs un priecīgs, cilvēkam šajā dienā jāapēd vismaz viens pončiks.

Daugavpils Poļu nams ievēro senas poļu tradīcijas, tādēļ Trekno ceturtdienu šeit svin ik gadu.

Poļu kultūras centra metodiķe Svetlana Manohina pastāstīja portālam Gorod.lv, ka šodien visiem pasākuma dalībniekiem būs iespēja labi pavadīt laiku un garšīgi paēst. Jāsaka, pasākumā uzstāsies arī pilsētā pazīstamais mūziķis Jevgeņijs Hairulins. Vārdu sakot, garlaicīgi nebūs nevienam.

Jāatzīmē, ka Polijā īpaši populāri ir pončiki ar rozā sīrupa pildījumu un pūdercukuru. Kaut arī daudzas saimnieces gatavo tos arī ar biezpienu, magoņu sēkliņām, marmelādi, riekstiem, rozīnēm, šokolādi, karameli vai augļiem.

Tiek uzskatīts, ka pirmos pončikus XVII gadsimta beigās pagatavoja austriete Krapfas kundze, lai uzcienātu Vīnes, kurai uzbruka turki, aizstāvjus. Tiesa, tolaik pončiki tika pildīti ar speķi. Neskatoties uz to, ka mūsdienās tie izskatās gaisīgāki un visbiežāk nav pildīti ar gaļu, dietologi iesaka neaizrauties, jo pončikos ir daudz kaloriju.
Saskaņā ar tradīciju Treknā ceturtdienā jāapēd tiks daudz pončiku, cik reizes kaķis ir paluncinājis asti.


Написать комментарий