Beļģijas karalim iesniedz 220 000 cilvēku parakstītu petīciju pret bērnu eitanāziju

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Spānijas fonds "CitizenGo" ceturtdien iesniedzis Beļģijas karalim Filipam vairāk nekā 220 000 cilvēku parakstītu petīciju, kurā viņš aicināts neparakstīt pretrunīgi vērtēto likumu, kas attiecina eitanāziju arī uz nepilngadīgajiem, ziņo LETA-AFP.

"CitizenGo", kas iestājas par ģimenes vērtībām un abortu aizliegšanu, vāca parakstus internetā visā Eiropā. Visvairāk parakstu izdevies savākt no itāļiem, bet petīciju parakstījuši arī vairāk nekā 5000 beļģu, atklāja viens no kampaņas organizatoriem.

Beļģijas parlaments 14.februārī atbalstīja izmaiņas pirms 12 gadiem pieņemtajā likumā par eitanāziju, attiecinot to arī uz nepilngadīgajiem bez vecuma ierobežojumiem. Beļģijas Katoļu baznīca iestājās pret šo likumu, un Eiropas katoļu organizācijas vērsušās tieši pie karaļa Filipa ar lūgumu likumprojektu neparakstīt.

Beļģijas monarhijai ir formāli jāapstiprina parlamenta pieņemtie likumi, un karalis teorētiski var attiekties to darīt, bet tas būtu ļoti netipisks solis.

"CitizenGo" petīcijā karalis aicināts ieklausīties "daudzajās balsīs mājās un ārvalstīs", kas brīdina par šī likuma radītajām briesmām.

"Ieklausieties savā sirdsapziņā un parādiet sevi kā monarhs ar ētiskiem principiem," teikts petīcijā, brīdinot, ka šis likums var pamudināt arī citas valstis pieņemt bērnu eitanāziju kā morāli akceptējamu.

Beļģijā eitanāzija tika legalizēta 2002.gadā, attiecinot to uz personām, kas sasniegušas 18 gadu vecumu. Pirms tam tas bija noticis tikai Nīderlandē, kur eitanāzija tiek attiecināta arī uz bērniem no 12 gadu vecuma.

2009.gadā arī Luksemburgā tika legalizēta eitanāzija, kas gan attiecas tikai uz pieaugušajiem. Šveicē ārstiem ļauts sniegt palīdzību nedziedināmiem pacientiem, kuri nolēmuši izbeigt savu dzīvi, taču pati eitanāzija šajā valstī nav atļauta.

2012.gadā Beļģijā reģistrēti 1432 eitanāzijas gadījumi, kas ir par 25% vairāk nekā gadu iepriekš. Vairums pieaugušo, kas izšķīrās par labu eitanāzijai, bija vecumā virs 60 gadiem, un viņiem bija neārstējama vēža forma.
 


Написать комментарий