Lagarda: Ukraina vērsusies pie SVF pēc palīdzības

foto: Reuters/scanpix
foto: Reuters/scanpix

Ukrainas valsts pārstāvji ceturtdien, 27. februārī, vērsušies pie Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), lūdzot finansiālu palīdzību, apstprina SVF vadītāja Kristīne Lagarda (Christine Lagarde), vēsta Bloomberg.

«Mēs esam gatavi rīkoties, un tuvākajās dienās uz Kijevu dosies SVF pārstāvji, lai veiktu sākotnējo dialogu ar Ukrainas varas iestādēm,» sacīja Lagarde, skaidrojot, ka tas ļaus fondam veikt tā ierasto vērtējumu par ekonomisko situāciju valstī, kā arī vienlaicīgi apspriest ar valsts pārstāvjiem iespējamās reformas, kas varētu kalpot par pamatu SVF atbalstītai starptautiskā aizdevuma programmai.

Jau ziņots, ka Ukrainas parlaments ceturtdien premjerministra amatā apstiprināja līdz šim opozīcijā bijušās partijas Batkivščina (Tēvzeme) parlamenta frakcijas līderi Arsēniju Jaceņuku.

Tikmēr, runājot par Latvijas iespējamo piedalīšanos starptautiskajā aizdevumā Ukrainai, mūsu vietējie eksperti no Finanšu ministrijas un Latvijas Bankas norāda, ka Latvijai ir nozīmīgi palīdzēt kaimiņiem un tuvākajiem partneriem sarežģītos ekonomiskos apstākļos.

Diemžēl pagaidām nav iespējams konkrēti spriest, kādi finanšu instrumenti/avoti un cik lielā apmērā varētu tikt izmantoti, ja gadījumā ES dalībvalstis nolems sniegt finanšu palīdzību Ukrainai, saka A. Jarockis. Teorētiski ES varētu piešķirt Ukrainai kā partnerattiecību valstij vidēja termiņa vai ilgtermiņa makrofinansiālo palīdzību, kas būtu papildinājums SVF sniegtajam finansējumam. Turklāt pastāv iespēja, ka ES vai eirozonas dalībvalstis sniedz arī divpusējo atbalstu, kā tas līdzīgi notika Grieķijas 1. makroekonomiskās korekcijas programmas gadījumā.

Iepriekš izskanēja informācija, ka Ukrainas politiskie satricinājumi ir aktualizējuši nepieciešamību pēc 35 miljardu dolāru finansējuma. Eiropas Savienība ir paudusi gatavību Ukrainai piedāvāt finansiālo atbalstu vairāku miljardu eiro apmērā, kā arī pagarināt termiņus sarunām par iestāšanos Eiropas Savienībā, raksta Financial Times. Eiropas Savienība ir gatava sadarboties ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF), lai piedāvātu Ukrainai finansiālo atbalstu 20 miljardu eiro apmērā uz septiņiem gadiem.


Написать комментарий