Baltkrievijas ārlietu ministrs: Baltkrievija Eiropas sabiedrības acīs tiek demonizēta

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Baltkrievija Eiropas Savienības (ES) acīs ir demonizēta, ceturtdien preses konferencē sacīja Baltkrievijas ārlietu ministrs Vladimirs Makejs, kurš pirms tam tikās ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (RP).

Baltkrievijas ārlietu ministrs nenoliedza, ka starp ES un Baltkrieviju pastāv problēmas, taču tas neizslēdz sadarbību jomās, kur tas ir iespējams.

"Kad tiekos ar kolēģiem no Eiropas valstīm, viņi bieži vien piekrīt tam, ka situācija Baltkrievijā nav ne labāka, ne sliktāka kā citās valstīs, dažviet tā ir pat sliktāka. Turklāt pirms kāda laika mums kā piemēru minēja Ukrainu, bet tagad Eiropa saka, ka Ukraina nebūt nav piemērs un tās prezidents Viktors Janukovičs ir diktators," atzīmēja Makejs.

Viņš atzīmēja, ka starp ES un Baltkrieviju sadarbība iespējama robežsardzē un narkotiku un cilvēktirdzniecības apkarošanā. "Esmu pārliecināts, ka problēmas izdosies pārvarēt, arī mūsu ES partneri pēdējā laikā pauž lielāku ieinteresētību," norādīja Makejs.

Savukārt Latvijas ārlietu ministrs uzsvēra, ka "kardinālas pozitīvas izmaiņas ES un Baltkrievijas attiecībās, protams, iespējamas tad, ja tiek risinātas arī politisko brīvību, politisko pamatiesību lietas Baltkrievijā".

Runājot par situāciju Ukrainā, Makejs sacīja, ka negatīvi vērtē aizvadītos notikumus. Baltkrievija esot ieinteresēta, lai Ukraina saglabātu savu teritoriālo integritāti un neatkarību.

Ministrs arī atzina, ka viņa valsts varētu sniegt politisko patvērumu Janukoviča līdzgaitniekiem, ja būtu skaidra pārliecība, ka viņi tiek vajāti politiskās pārliecības dēļ. "Līdz šim neviens ar šādu lūgumu pie mums nav vērsies," bilda Makejs.

Vaicāts par militārajām mācībām, kas notiek netālu no Ukrainas robežas, Makejs izteicās, ka Baltkrievija par to neko nezina un šis jautājums jāuzdod Krievijas ģenerālštābam. Rinkēvičs gan norādīja, ka Latvija ļoti rūpīgi vēro šīs mācības, jo tās nenotiek tik tālu no Baltijas valstīm.

"Es nedomāju, ka militāra spēka demonstrācija tieši pašlaik, tieši šādos apstākļos veicina reģionālo drošību un stabilitāti, un notikumu attīstību Ukrainā pozitīvā virzienā," uzsvēra Rinkēvičs, piebilstot, ka minētājās mācībās karavīru skaits ir lielāks nekā savulaik Krievijas un Baltkrievijas kopīgajās "Zapad 2013" mācībās.

Rinkēvičs atklāja, ka Baltkrievijas kolēģi pārrunājuši divpusējās attiecības, ES-Baltkrievijas dialogu un situāciju reģionā. Viņš atzina, ka abu valstu sadarbībā ir manāms progress un ka tā noteikti tiks attīstīta arī turpmāk.


Написать комментарий