Mazos daugavpiliešus bibliotēkā iepazīstinās ar „Zaķīšu pirtiņas” autora daiļradi

foto no interneta resursiem
foto no interneta resursiem

Izcilais latviešu dzejnieks, skolotājs, tautiskā romantisma pārstāvis Vilis Plūdonis šogad 9. martā svinētu savu 140.dzimšanas dienu.

V. Plūdoņa dzeja ir atzīta par mūsu kultūras pērli. Viņš ir tautiskā romantisma pārstāvis, daudzu vēsturisko balāžu autors, vairākos darbos apraksta latviešu zemnieku dzīvi un cīņu ar iebrucējiem. Viņa dzejoli „Rekviēms” krievu valodā iztulkojis Aleksandrs Bloks.

Taču V.Plūdonis rakstījis arī bērniem. No bērnības katram mums atmiņā ir palikusi „Zaķīšu pirtiņa” vai jaukā pasaka „Eža kažociņš”. Pēc „Zaķīšu pirtiņas” motīviem savulaik tika uzņemta neparasta un koša multfilma, kas dažādos festivālos ieguva vairākas balvas.

V.Plūdoņa dzeju kopš Emīla Dārziņa laikiem savām dziesmām izmantojuši daudzi latviešu komponisti – no klasiskas kora dziesmas līdz repam.
Godinot dzejnieku Vili Plūdoni, Latgales Centrālās bibliotēkas filiālēs notiks literatūras izstādes un literārie pasākumi. Pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņiem un sākumskolas skolēniem būs iespēja apmeklēt dzejas stundas, radošās darbnīcas, literāros ceļojumus utt.

Pēc bibliotēkas „Zīlīte” darbinieku domām, pateicoties šiem pasākumiem, bērni varēs ne tikai iepazīties ar latviešu literatūras klasiķa daiļradi, bet arī doties brīnumainā latviešu pasaku pasaulē, uzzināt daudz jauna, iegūt spilgtus iespaidus. Plašāka informācija pieejama šeit.


Написать комментарий