DB viedoklis: Sankcijas pret Krieviju – jauna ekonomiskā krīze Latvijai 23

foto: db.lv
foto: db.lv

Patīk mums tas vai ne, bet Latvijas ostas dzīvo uz Krievijas kravu rēķina, turklāt Krievija ir vairāk nekā miljardu eiro vērts noieta tirgus Latvijā ražotām precēm, kas ES principā nebūtu vajadzīgas.

Tā ir atbilde tiem karstgalvjiem, kuri mudina Latviju nekavējoši sākt ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, lai paustu savu nostāju Ukrainas jautājumā. Ekstrēmākajā gadījumā tas var nozīmēt arī vairāku, lielākoties uz Krievijas tirgu strādājošo Latvijas rūpnīcu slēgšanu. Attiecībā uz mūsu ostām, kur vairāk nekā 60% no kopējā īpatsvara ir Krievijas kravas, mēs būtu izdarījuši lāča pakalpojumu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, kurš jau sen runā par to, ka Krievijas kravām būtu jāiet caur Krievijas ostām. Runa nav par to, ka Latvijai, tāpat kā visai Eiropas Savienībai, nevajadzētu paust stingru nostāju Ukrainas jautājumā, pasakot, ka Ukrainas suverenitāte un integritāte nevar tikt apšaubīta. Taču samilzušās problēmas ir jārisina konstruktīvi, nevis karstu putru strebjot un pilnīgi noteikti – ne militāri.

Jau 100 gadus senā pagātne mums māca – lai gan arī toreiz neviena valsts karu negribēja, tomēr soli pa solim visas tajā iesaistījās un Pirmā pasaules kara sekas pēc būtības ir vēl šodienas konflikta pamatā. Ja karadarbība Ukrainā tomēr sāktos, var prognozēt, ka Krievija Ukrainas armiju uzvarētu, bet Rietumvalstis šajā karā, visticamāk, oficiāli neiesaistītos. Ukrainā nemiernieki droši vien turpinātu cīņas, līdzīgi kā tas notika Čečenijas gadījumā. Tikai šoreiz mēs runājam par daudz lielāku – 45 milj. iedzīvotāju suverēnu valsti. Pat neapspriežot kara postošo efektu uz jebkuras iesaistītās valsts iedzīvotājiem, Krievija šādu situāciju pēc būtības nevarētu atļauties arī ekonomiski. 19% lielais rubļa vērtības kritums pēdējā gada laikā Krievijas ekonomiku ir padarījis ievainojamu, turklāt Krievija ir atkarīga no divu savu galveno eksporta preču – naftas un gāzes – noieta Rietumvalstīs.

Ja ASV prezidenta Baraka Obamas draudi tiešām īstenotos un Krievija tiktu izslēgta no G 8 klubiņa, tas ietekmētu Krievijas iespējas piedalīties pasaules ekonomisko kursu noteikšanā. Arī Krievijas līdzekļu iesaldēšana ārzemju bankās un investoru aiziešana no Krievijā esošajiem kopuzņēmumiem neizbēgami radītu Krievijas ekonomikai jūtamas sekas un, iespējams, uzmundrinātu separātistus citos Krievijas Federācijas nostūros. Protams, sekas justu arī Eiropa, kas pašlaik par 30% ir atkarīga no Krievijas gāzes (Latvijas gadījumā pat 100%), tomēr tas būtu vēl lielāks stimuls alternatīvu meklēšanai atjaunojamo energoresursu un sašķidrinātās dabasgāzes veidā. Līdz ar to varētu runāt tikai par īslaicīgām Eiropas grūtībām.

Ja Krievija tiks «izdzīta no G8», tad tā, visticamāk, varēs darīt, ko grib – faktiski atsaistīties no tā dēvētā rietumu modeļa. Kas no tā būs ieguvējs?! Ja investori pametīs Krievijas kompānijas – stratēģisko jomu kopuzņēmumus, ieguvējs varētu būt tas bizness, kas sēž pie apaļā galda Kremlī, kas tad pilnībā diktēs kursu. Paturot Krimu, ekonomiski tas Krievijai būs kā akmens kaklā un vēl viens sponsorēšanas pasākums papildus Čečenijai, Abhāzijai un Osetijai. Var tikai minēt, kā tas ilgtermiņā funkcionētu, ja jau Ukrainas 15 miljardu dolāru lielajai palīdzībai Krievija grasījās izmantot savu pensijas fondu līdzekļus. Ukraina pati pēc būtības jau ir bankrotējusi un bez ārējām finanšu injekcijām, izskatās, nevarēs pastāvēt. Līdz ar to tas ir divu lielvaru – Eiropas Savienības un Krievijas – jautājums, kādā veidā šo jautājumu sakārtot. Putins it kā esot piekritis Vācijas kancleres Angelas Merkeles ierosinātajai Krievijas un Ukrainas un citu piesaistīto valstu kopīgai darba grupai. Kas no tā sanāks, vēl redzēsim, taču situācija – strupceļš – īsti nav labs risinājums nedz Krievijai, nedz ES, jo tās robežojas ar Ukrainu un ar šo notikumu sekām nevarēs nerēķināties.


Написать комментарий
Показать предыдущие 3 комм.

Autorei vajadzētu aprunāties ar Putina kungu. Divi loģiski cilvēki- varētu visu sakārtot.

Bet varbūt ir pienācis laiks ražot kvalitatīvas lietas, ar augstu pievienoto vērtību un tādas, kas būtu derīgas arī ES. No vienas puses skatāmies uz Rietumiem, tiecamies sasniegt augstāku dzīves līmeni, kā pie viņiem, paši esam ES, bet no otras puses - ejam pavadā ar Krieviju - kļūstot atkarīgi noieta tirgus jomā un enerģētikā, pērkot viņu gāzi. Varbūt ir vērts beidzot pamosties un apjēgt, ar kādu kaimiņu mums ir darīšana un beigt spēlēties pašiem ar savu labklājību pakļaujot riskam sevi atkal jaunām un jaunām krīzem, kuras atkarīgas no Krievijas untumiem. Jo šobrīd izskatās ka cena tam visam ir tāda, ka mums ir jāsēž klusiem kā tādiem jēriņiem, pašļupstēt nevaram, jo "ka' tik neuzmet mūs ar saražotajām precēm Krievijai" "ka' tik nepaaugstina gāzes cenas" "ka' tik nenobloķē robežu mūsu preču ievešanai Krievijā" un tādā garā - visu laiku dzīvojam balēs un nenoteiktībā. No uzņēmējdarbības viedokļa - es nekad ar tik neprognozējamu un neuzticamu partneri nesadarbotos. Man ar pāris reizēm pietiku. Atvainojiet, ir taču arī citas valstis ar kurām strādāt, kas mēs esam sliktāki, nespējam iekarot tirgu? Vienīgā izeja ir pilnībā atbrīvoties no jebkādas atkarības no Krievijas. Nafig mums viņu vajag!

Varbūt jamaina domāšana , draudzēties ar bagātu pērtiķi kuram ir granātas kabatā ilgtermiņā nav nemaz tik izdevīgi.
Ņemiet vērā ka krievija nevar pati sevi pabarot.
Ko viņi naftu dzers?
Viņiem nekā nevajag no rietumiem?
Nevajag būt lūdzējiem ! Savādāk danco visi zem Putina stabules. Jāmazina atkarība no Krievijas,pat ja tas kaut ko maksā.

Galu galā jārod arī atbilde,kas būs nākošais aiz Ukrainas?? Varbūt Latvija.

Visu cieņu raksta autorei. Tiešām redzējums atbilstošs patreizējai situācijai. Tai vietā lai draudzētos ar resursiem bāgāto kaimiņvalsti mēs šplaujam viņiem acī. Par tādiem izteikumiem, kurus pielieto Latvijas politiķi, es Krievijas vietā ar gāzi, tranzītu tā piegrieztu skābekli, ka atvērtos acis un ieraudzītu ar ko un kādā veidā mums draudzēties. Eiropai mēs esam vajadzīgi kā patērētāji, placdarms. Mūs pat neviens neuztver par nopietnu.

"Bet varbūt ir pienācis laiks ražot kvalitatīvas lietas, ar augstu pievienoto vērtību un tādas, kas būtu derīgas arī ES. No vienas puses skatāmies uz Rietumiem, tiecamies sasniegt augstāku dzīves līmeni, kā pie viņiem, paši esam ES, bet no otras puses - ejam pavadā ar Krieviju - kļūstot atkarīgi noieta tirgus jomā un enerģētikā, pērkot viņu gāzi. Varbūt ir vērts beidzot pamosties un apjēgt, ar kādu kaimiņu mums ir darīšana un beigt spēlēties pašiem ar savu labklājību pakļaujot riskam sevi atkal jaunām un jaunām krīzem, kuras atkarīgas no Krievijas untumiem. Jo šobrīd izskatās ka cena tam visam ir tāda, ka mums ir jāsēž klusiem kā tādiem jēriņiem, pašļupstēt nevaram, jo "ka' tik neuzmet mūs ar saražotajām precēm Krievijai" "ka' tik nepaaugstina gāzes cenas" "ka' tik nenobloķē robežu mūsu preču ievešanai Krievijā" un tādā garā - visu laiku dzīvojam balēs un nenoteiktībā. No uzņēmējdarbības viedokļa - es nekad ar tik neprognozējamu un neuzticamu partneri nesadarbotos. Man ar pāris reizēm pietiku. Atvainojiet, ir taču arī citas valstis ar kurām strādāt, kas mēs esam sliktāki, nespējam iekarot tirgu? Vienīgā izeja ir pilnībā atbrīvoties no jebkādas atkarības no Krievijas. Nafig mums viņu vajag! " Janis

Nu tad ari saražo nevis te vāvuļo gudri Autorei 100% taisniba Paldies par drosmi to publiski paust

"Visu cieņu raksta autorei. Tiešām redzējums atbilstošs patreizējai situācijai. Tai vietā lai draudzētos ar resursiem bāgāto kaimiņvalsti mēs šplaujam viņiem acī. Par tādiem izteikumiem, kurus pielieto Latvijas politiķi, es Krievijas vietā ar gāzi, tranzītu tā piegrieztu skābekli, ka atvērtos acis un ieraudzītu ar ko un kādā veidā mums draudzēties. Eiropai mēs esam vajadzīgi kā patērētāji, placdarms. Mūs pat neviens neuztver par nopietnu." Raimonds

Loti labs raksts

Nauda galvenais virzītāja spēks politikā. Davai par naudu atdosim godu utt!

Nepaies vēl 4 gadi, kad tas viss atkārtosies pie mums un tad tā bāba zaudēs arī ostas utt.

Ja Krievijai laus ta turpinat, cieteji bus visi. Nevajag sevi jau visu pa naudu pardot, bet atstat ari ko cilvecisku, piem. to pasu godu.

Autore piemirsusi vienu svarīgu aspektu - Krievijai mūsu naudu un pārtiku vajag daudz vairāk, kā mums viņu gāzi. Viņiem pāris mēneši bez gāzes pārdošanas varētu būt ekonomikai nāvējoši, tādēļ arī grib okupēt Ukrainu, lai nepazaudētu kontroli pār maģistrālo gāzes vadu.

"Visu cieņu raksta autorei. Tiešām redzējums atbilstošs patreizējai situācijai. Tai vietā lai draudzētos ar resursiem bāgāto kaimiņvalsti mēs šplaujam viņiem acī. Par tādiem izteikumiem, kurus pielieto Latvijas politiķi, es Krievijas vietā ar gāzi, tranzītu tā piegrieztu skābekli, ka atvērtos acis un ieraudzītu ar ko un kādā veidā mums draudzēties. Eiropai mēs esam vajadzīgi kā patērētāji, placdarms. Mūs pat neviens neuztver par nopietnu." Raimonds

Piegriezt nav tas pats kas pirkstus apslapināt. Arī pati Krievija ir ļoti atkarīga no tās naudas,ko viņa saņem par resursiem. Tas,ka Krievijai pieder resursi, nenozīmē,ka uzreiz ir īdzekļi. Kamēr notiek naudas plūsma, viss ir labi, apstājoties šai ķēdei,tajai pašai Krievijai nemaz labāk neklātos.

"Visu cieņu raksta autorei. Tiešām redzējums atbilstošs patreizējai situācijai. Tai vietā lai draudzētos ar resursiem bāgāto kaimiņvalsti mēs šplaujam viņiem acī. Par tādiem izteikumiem, kurus pielieto Latvijas politiķi, es Krievijas vietā ar gāzi, tranzītu tā piegrieztu skābekli, ka atvērtos acis un ieraudzītu ar ko un kādā veidā mums draudzēties. Eiropai mēs esam vajadzīgi kā patērētāji, placdarms. Mūs pat neviens neuztver par nopietnu." Raimonds

Un kam mēs esam Vajadzīgi Krievijai,????? Katrās Krievu ziņas viņi atļāujas teikt kad Baltijas valstis vajag Krievijas sastavā atpakal tu nerezi kas notiek ar Ukrainu, ko tad mēs daŗīsim kad mūs okupēs EIropa ir demokrātija Krievija te iznīcinās visu kā 60 gadus atpakļ .PAldies Dievam , ka esam Nato , Tādi Raimondi Komunisti mums nav vajadzigi

Pašreiz ES un ASV pret Krieviju ievedamās sankcijas pamatā ir politiska un nevis ekonomiska rakstura. Sankcijas ir vairāk ar simbolisku vai dekoratīvu raksturu, nekā ar ekonomisku saturu. Krievijai draud atstumšana no politiskām sarunām, politiskas līdzdalības, politiskiem nolīgumiem, par ko viņa ne pārāk cietīs.

"Varbūt jamaina domāšana , draudzēties ar bagātu pērtiķi kuram ir granātas kabatā ilgtermiņā nav nemaz tik izdevīgi. Ņemiet vērā ka krievija nevar pati sevi pabarot. Ko viņi naftu dzers? Viņiem nekā nevajag no rietumiem? Nevajag būt lūdzējiem ! Savādāk danco visi zem Putina stabules. Jāmazina atkarība no Krievijas,pat ja tas kaut ko maksā. Galu galā jārod arī atbilde,kas būs nākošais aiz Ukrainas?? Varbūt Latvija. " ekspatriots

Tev veel nepietiek ka Latvija vairs neko nerazho un ir pilniigi atkariiga no rietumu meesliem? Cilveeki beeg prom no shejienes bet te veel atrodas idioti kas gudri muld...

"Visu cieņu raksta autorei. Tiešām redzējums atbilstošs patreizējai situācijai. Tai vietā lai draudzētos ar resursiem bāgāto kaimiņvalsti mēs šplaujam viņiem acī. Par tādiem izteikumiem, kurus pielieto Latvijas politiķi, es Krievijas vietā ar gāzi, tranzītu tā piegrieztu skābekli, ka atvērtos acis un ieraudzītu ar ko un kādā veidā mums draudzēties. Eiropai mēs esam vajadzīgi kā patērētāji, placdarms. Mūs pat neviens neuztver par nopietnu." Raimonds

Tieshi taa! Piekriitu. Ar logjisko domaashanu Latvijai vajadzeetu draudzeeties nevis ar rietumu pasakaam par briesmaam no austrumiem.

"Nauda galvenais virzītāja spēks politikā. Davai par naudu atdosim godu utt! " AG

Latvija rietumiem jau ir atdevusi visu ko vareeja. Savu valuutu ieskaitot....

"Ja Krievijai laus ta turpinat, cieteji bus visi. Nevajag sevi jau visu pa naudu pardot, bet atstat ari ko cilvecisku, piem. to pasu godu." andris

zaabaks Tu esi ! Rietumi Tev smadzenes izskalojushi, Latviju atejaa ieskalojushi bet taadi kaa tu veel puush rietumu stabuliitee... Nozheelojami !

"Autore piemirsusi vienu svarīgu aspektu - Krievijai mūsu naudu un pārtiku vajag daudz vairāk, kā mums viņu gāzi. Viņiem pāris mēneši bez gāzes pārdošanas varētu būt ekonomikai nāvējoši, tādēļ arī grib okupēt Ukrainu, lai nepazaudētu kontroli pār maģistrālo gāzes vadu." matains

Krievija bez muusu naudas un paartikas iztiks. Kaa iztikusi visus shos 20 gadus. Mees grimstam, jo neko nerazhojam pateicoties ES direktiivaam. Krievija izdziivos bez mums. Mees nee.

""Visu cieņu raksta autorei. Tiešām redzējums atbilstošs patreizējai situācijai. Tai vietā lai draudzētos ar resursiem bāgāto kaimiņvalsti mēs šplaujam viņiem acī. Par tādiem izteikumiem, kurus pielieto Latvijas politiķi, es Krievijas vietā ar gāzi, tranzītu tā piegrieztu skābekli, ka atvērtos acis un ieraudzītu ar ko un kādā veidā mums draudzēties. Eiropai mēs esam vajadzīgi kā patērētāji, placdarms. Mūs pat neviens neuztver par nopietnu."<br />Piegriezt nav tas pats kas pirkstus apslapināt. Arī pati Krievija ir ļoti atkarīga no tās naudas,ko viņa saņem par resursiem. Tas,ka Krievijai pieder resursi, nenozīmē,ka uzreiz ir īdzekļi. Kamēr notiek naudas plūsma, viss ir labi, apstājoties šai ķēdei,tajai pašai Krievijai nemaz labāk neklātos." Juris Lauva

taadeelj jau ir nodibinaata muitas savieniiba un tur ir lieli apgriezieni. Taas valstis ies uz augshu bet mees seedeesim un suukaaqmi rietumu p....

""Visu cieņu raksta autorei. Tiešām redzējums atbilstošs patreizējai situācijai. Tai vietā lai draudzētos ar resursiem bāgāto kaimiņvalsti mēs šplaujam viņiem acī. Par tādiem izteikumiem, kurus pielieto Latvijas politiķi, es Krievijas vietā ar gāzi, tranzītu tā piegrieztu skābekli, ka atvērtos acis un ieraudzītu ar ko un kādā veidā mums draudzēties. Eiropai mēs esam vajadzīgi kā patērētāji, placdarms. Mūs pat neviens neuztver par nopietnu."<br />Un kam mēs esam Vajadzīgi Krievijai,????? Katrās Krievu ziņas viņi atļāujas teikt kad Baltijas valstis vajag Krievijas sastavā atpakal tu nerezi kas notiek ar Ukrainu, ko tad mēs daŗīsim kad mūs okupēs EIropa ir demokrātija Krievija te iznīcinās visu kā 60 gadus atpakļ .PAldies Dievam , ka esam Nato , Tādi Raimondi Komunisti mums nav vajadzigi " Riga

KO tad NATO mums taadu labu ir atnesis? Kur palikusi visa Latvijas ruupnieciiba un razhoshana? Krievu laikos cilveekiem bija vismaz darbs. Tagad ir ES vajadziibaam sagatavota vieta kur savu produkciju realizeet. Ar kjiimiju un GMO piesaatinaata paartika.

Написать комментарий