Krievijā ārzemnieku stratēģisko kompāniju pirkumus pielīdzina izlūkošanai

foto: lenta.ru
foto: lenta.ru

Par ārzemnieku stratēģisko uzņēmumu pirkumiem ar likumdošanas pārkāpumiem noziedzniekiem draudēs cietumsods no trim līdz septiņiem gadiem, bet vainu pastiprinošos apstākļos – ar 15 gadu cietumsods, kas ir salīdzināms ar sodu par izlūkošanu.

Par to 4. marta numurā ziņo laikraksts «Коммерсантъ», atsaucoties uz Izlūkošanas komitejas priekšlikumu par Kriminālkodeksa 284. panta papildinājumiem.

Pie vainu pastiprinošiem apstākļiem IK pieskaitīja darbības, kuras tiek veiktas ar nodomu nodarīt kaitējumu KF drošībai. Kā labojumu ieviešanas nepieciešamības pamatojumu IK norādīja, ka ārzemju investors var darboties ar uzņēmuma novājināšanas vai bankrota mērķi, kas pēc sabiedriskās bīstamības pakāpes ir salīdzināms ar izlūkošanu.

Par krimināli sodāmām darbībām IK uzskata izvairīšanos no darījumu ar stratēģisko kompāniju akciju iepriekšējas saskaņošanas vai nepatiesu ziņu sniegšanu pārbaudošajām struktūrām. Pēc izdevuma datiem konkrēti soda termiņi vēl tiek apspriesti.

Stratēģiski uzņēmumi ir FVUU un AS, kuru akcijas ir valsts īpašumā. Tie ražo produkciju vai sniedz pakalpojumus, kuriem ir stratēģiska nozīme. Stratēģiskajos uzņēmumos pastāv bankrota īpatnības un ārzemju investīciju kontrole. Ārzemju uzņēmumiem jāsaskaņo šo kompāniju vērtspapīru pirkšana ar prezidenta administrāciju un valdību. Kopā Krievijā ir 514 FVUU un 549 AS, kuriem ir stratēģisko uzņēmumu statuss. Pie tiem vispirms pieder kompānijas, kuras darbojas militārās rūpniecības nozarē.        


Написать комментарий