Latvijas uzņēmēji sadarbībai ar Irāku redz perspektīvu

foto: db.lv
foto: db.lv

Irāka ir valsts, kurai piemīt ekonomiskās izaugsmes potenciāls, arī finanšu līdzekļu tai ir pietiekami, lai būvētu ražotnes un arī pirktu ārvalstu pakalpojumus, turklāt šai valstij pat vairāk kā investīcijas nepieciešamas zināšanas un pieredze.

Līdz ar to Latvijas uzņēmējiem ir plašas iespējas sadarboties ar šo Līča valsti, nododot tai savu pieredzi. Tās ir galvenās atziņas, kuras laikrakstam Diena pauduši Irāku apmeklējušās uzņēmēju delegācijas pārstāvji.

Mūsu uzņēmēji pabijuši gan Irākas ziemeļos, Kurdistānas galvaspilsētā Erbilā, gan valsts galvaspilsētā Bagdādē. Kopējie secinājumi pēc vizītes visiem esot līdzīgi - Erbilā ir droši. Turklāt tur jau likti pamati infrastruktūras attīstībai un sadarbībai ir lielāks potenciāls nekā Bagdādē. Savukārt Irākas galvaspilsētā situācija drošības ziņā esot nestabilāka, kara gados faktiski visa infrastruktūra ir izpostīta un daudzu nozaru atīstība jāsāk no nulles, vēsta laikraksts.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Andris Ozols stāstījis, ka no 12 uzņēmējiem, kas viesojās Erbilā, uz Bagdādi bijuši gatavi doties tikai trīs. «Kurdistāna ir droša, ar šo reģionu mums jau ir sadarbība. Bagdāde ir pilnīgi cits stāsts. Tur pašnāvnieki uzspridzinājās arī mūsu vizītes laikā. Līdz ar to attiecībā uz mūsu uzņēmēju iespējām darboties šajā pilsētā esmu pozitīvi piesardzīgs tieši drošības apsvērumu dēļ,» viņš sacījis.

Uzņēmēju delegācijas vadītājs, Ārlietu ministrijas Ārējo ekonomisko sakaru veicināšanas nodaļas vadītājs Rūdolfs Brēmanis norādījis, ka tūristu, kas ceļo «uz savu roku», drošība esot viena lieta, bet uzņēmēju, kas valstī ierodas vai nu pēc amatpersonu, vai sadarbības partneru uzaicinājuma, situācija esot atšķirīga. «Esmu vairākus gadus dzīvojis Afganistānā, un jāteic, ka, salīdzinot ar šo valsti, Irākā situācija ir daudz drošāka un stabilāka. Uz Irāku mūsu uzņēmējiem ir viegli aizlidot caur Stambulu, iekšējie reisi ir ērti pieejami, arī viesnīcas ir labā līmenī. Turklāt, braucot uz Erbilu, Latvijas pilsoņiem nav nepieciešama vīza. Kurdistānā vispār kopējā drošības situācija vērtējama kā laba. Taču arī Bagdāde mani patīkami pārsteidza, tā ir ekonomiski aktīva pilsēta, jūtams, ka naudas tur ir pietiekami,» viņš skaidrojis.

Irākā farmācijas nozari pārstāvējusi Jelgavas Pils aptiekas īpašniece Dina Kurzemniece. Uzņēmuma Jauda pārstāvis Mārtiņš Kaibe uzsvēris, ka sadarbības iespējas ir arī viņa nozarē - elektromateriālu un iekārtu ražošanā.


Написать комментарий