Daugavpils novada skolu skolēni un skolotāji ir jau gatavi gaidāmajiem eksāmeniem

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Jau otro gadu Latvijas vecāko klašu skolēni, lai samazinātu slodzi, svešvalodu eksāmenos kārtos agrāk nekā pārējos. Tā, rakstveida angļu valodas eksāmens notiks jau nākamnedēļ, 17. martā, bet mutiskais turpināsies vēl divas dienas.

Savukārt 20. un 21. martā notiks krievu valodas kā svešvalodas eksāmens, 19. un 20. martā – vācu valodas eksāmens, bet 31. martā – franču valodas eksāmens.

Sarunas laikā ar Daugavpils novada domes Izglītības pārvaldes metodiķi Janitu Zarakovsku portāla Gorod.lv korespondents noskaidroja: ja pērn eksāmenu laikā skolēnu stresu neizdevās samazināt nepilnā mērā, tad šoreiz skolēni un skolotāji eksāmenam jau ir noskaņojušies.

Pēc J. Zarakovskas domām Daugavpils novada skolu pedagogi šogad spēja labāk pieskaņot skolēnu sagatavošanās eksāmeniem programmu, turklāt jau ir zināms, kad sāksies pavasara brīvdienas (12. klašu skolēniem tās sāksies pēc svešvalodas eksāmena 24. martā un turpināsies līdz 28. martam), kas ļāva labāk saplānot sagatavošanās eksāmenam laiku.

Nav mazsvarīgi, ka Daugavpils novada mācību iestādēs ir nostiprinājies stabils pedagogu sastāvs, kuram ir izstrādāti metodiskie materiāli – tas palīdz ne tikai skolotājiem, bet arī skolēniem.

Atgādināsim, ka Izglītības pārvaldes galvenā metodiķē pērn atzīmēja, ka tomēr jāpievērš uzmanība svešvalodu apguvei – tas attiecas gan uz krievu valodu kā svešvalodu (latviešu skolās), gan uz latviešu un angļu valodu.

Diemžēl pērnā gada latviešu valodas eksāmena rezultāti liecina par to, ka novada skolēnu latviešu valodas zināšanu līmenis ir nedaudz augstāks nekā valstī. Daugavpils novadā tas sastāda tikai 55,7%, savukārt valstī – 52,4%. Varētu būt labāki arī angļu valodas eksāmena rezultāti, jo novadā ir valstī zemākais rādītājs, tikai 49%.

Saskaņā ar pērnā gada informāciju Daugavpils novada skolēni sasniedza labāku rādītāju matemātikā nekā vidējais valstī. Atzīmēsim, ka 2013. gadā valstī tas sasniedza tikai 37,3%, savukārt Daugavpils novadā – 51%. Savukārt rezultāti ķīmijā bija 90%, bioloģijā – 80% un fizikā – 70% līmenī.


Написать комментарий