EP atbalsta patiesā labuma guvēju reģistra ieviešanu ES

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti otrdien, 11.martā, atbalstījuši Latvijas pārstāvja Krišjāņa Kariņa virzīto likumu, kas paredz ierobežot naudas «atmazgāšanu» un ārzonu uzņēmumu darbību, atklājot to patiesos labuma guvējus.

Tas tiek izstrādāts, lai nepieļautu finanšu sistēmas izmantošanu nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanai un teroristu finansēšanai, informē Kariņa padomniece preses jautājumos Ieva Zīberga.

«Ir svarīgi mums [Eiropas Parlamentam] pārvērst savus vārdus darbos un nobalsot par šo likumu. Ar šo likumu mēs neizskaudīsim noziedzību Eiropā, tomēr sniegsim nozīmīgu atbalstu tām tiesībsargājošajām iestādēm, kas pret to cīnās. Šī ir laba diena godīgiem iedzīvotājiem, bet slikta diena noziedzniekiem un krāpniekiem,» debatēs pirms balsojuma uzsvēra Kariņš.

«Sistemātiska krāpšanās jeb nelegāli iegūtas naudas aprite sasniedz līdz 5% no pasaules kopējā IKP. Šī direktīva ir nopietns solis, lai to mainītu un dotu jaunu «ieroci» dalībvalstīm cīņai pret «naudas atmazgāšanu» un izvairīšanos no nodokļu nomaksas,» norādīja Kariņš. Viņš atgādināja: ««Naudas atmazgāšana» apgrūtina godīga uzņēmēja darbu. Tāpat tā tiešā veidā kaitē visiem ES dalībvalstu iedzīvotājiem. Tā ir nauda, kas netiek nomaksāta nodokļos un līdz ar to nepietiek finansējuma veselības sistēmai, izglītības sistēmai, sociālajām vajadzībām.»

Kariņa izstrādātais teksts paredz uzlabojumu veikšanu dalībvalstu uzņēmumu reģistros, atklājot patiesos labuma guvējus. Tas ļautu uzzināt, kam un kur ir jāmaksā nodokļi, veicinātu godīgu konkurenci un līdz ar to arī uzlabotu investīciju klimatu dalībvalstīs.

Atbalstu iniciatīvai izveidot patiesā labuma guvēju reģistru ir paudušas tādas starptautiskas organizācijas kā Transparency International un Financial Transparency Coalition un citas.

Pēc EP šīs dienas balsojuma Eiropas Padomei jālemj par atbalstu Parlamenta izstrādātajam tekstam. Pēc tam tiks uzsākta sarunu procedūra ar Eiropas Padomi un Komisiju, lai vienotos par likumprojekta gala tekstu.

Kariņš Eiropas Parlamentā strādā Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komitejā un Ekonomikas un monetāro lietu komitejā.


Написать комментарий