Zariņš: Koalīcijas piedāvājums grozījumiem elektrības tirgus likumā radīs haosu

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Valdošās koalīcijas piedāvājums grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā radīs tiesisko neskaidrību un haosu, uzskata opozīcijas deputāts Ivars Zariņš (SC), kurš koalīcijas rīcību šajā jautājumā dēvē "par pašu dārgāko priekšvēlēšanu kampaņu Latvijas vēsturē".

Zariņš otrdien žurnālistiem uzsvēra, ka koalīcija cenšas sasteigti pieņemt "nekompetentus un bezatbildīgus" lēmumus saistībā ar elektroenerģijas tirgus liberalizāciju. Turklāt, pēc parlamentārieša domām, koalīcijas piedāvātais risinājums nepasargās mājsaimniecības no izmaksu pieauguma un izraisīs vēl straujāku elektroenerģijas cenu lēcienu nākotnē.

Deputāts apgalvo, ka tas paredz tikai tiesības iegādāties elektroenerģiju par pašreizējiem tarifiem, taču neparedz mehānismu, kā to varētu reāli nodrošināt. Tomēr, pat ja šāds risinājums tiktu piedāvāts, tas būs pretrunā ar daudzām citām elektrības tirgu regulējošām likumu normām - gan ar Elektroenerģijas tirgus likumu, gan ar pašas valdības pieņemtajiem noteikumiem, gan arī Eiropas Savienības prasībām, par kuru neievērošanu pret Latvijas valsti jau reiz ierosināta pārkāpuma procedūra.

"Pašreizējais valdošās koalīcijas priekšlikums piedāvā absurdu un neiespējamu risinājumu - vienlaicīgi atstājot spēkā gan esošo regulējumu, gan normas, kas tika izstrādātas un apstiprinātas, lai varētu īstenot pilnīgu tirgus atvēršanu no 1.aprīļa," uzsver Zariņš.

Parlamentārietis norāda, ka SC ir pietiekama kompetence par tirgus liberalizāciju, lai šī politiskā spēka pārstāvji varētu palīdzēt valdošajai koalīcijai izveidot tādu likumprojektu, kas atbilstu sabiedrības interesēm un kas nebūtu "pretrunīgs un absurds".

"Lai neradītu pilnīgu haosu elektroenerģijas tirgū esošajā situācijā", ir jāizvēlas viens no diviem scenārijiem, bet ne abi vienlaicīgi, jo tie ir pretrunīgi, akcentē Zariņš.

Viņš piebilda: ja spēkā paliek likuma normas, saistītas ar tirgus liberalizāciju, ir iespējami divi risinājumi sociālās spriedzes mazināšanai. Zariņš klāstīja, ka viens no risinājumiem ir tiešs valsts atbalsts tām lietotāju grupām, kurām būs nepieciešama palīdzība papildu izmaksu sloga mazināšanai.

"Kopējie budžeta ieņēmumi saistībā ar tirgus liberalizācijas pasākumiem veidos vairāk nekā 41 miljonu eiro. Ņemot vērā, ka apmēram 29 miljoni eiro no tiem tiks izmantoti obligātā iepirkuma komponentes pieauguma kompensēšanai, vēl paliek vairāk nekā 12 miljoni eiro, ko valsts iegūst no tirgus atvēršanas," norāda deputāts, piebilstot, ka šī summa ir pietiekama, lai varētu sniegt atbalstu iedzīvotājiem.

Vēl viens risinājums būtu "Latvenergo" cenu politika brīva elektroenerģijas tirgus apstākļos attiecībā uz tām lietotāju grupām, kurām būs nepieciešama palīdzība papildu izmaksu sloga mazināšanai.

Zariņš arī uzskata, ka jautājumu par tarifiem varot atrisināt, veicot grozījumus AS "Latvenergo" statūtos un paredzot, ka lēmumi par tarifiem mājsaimniecībām jāsaskaņo ar uzņēmuma akcionāriem.

Vienlaikus deputāts pauž viedokli, ka gadījumā, ja elektrības tarifi mājsaimniecībām tiks "iesaldēti" līdz gada beigām, tas palielinās sociālo spriedzi, kas radīsies pēc atliktas tirgus atvēršanas nākamgad.

Tas būšot saistīts ar lielāku elektroenerģijas cenas lēcienu, kas izraisīs lielāku inflācijas pieaugumu nākamgad, un tas nozīmē nepieciešamību pēc lielākiem valsts budžeta izdevumiem, lai tās ietekmi kompensētu sociāli mazāk aizsargātajām grupām, uzsver politiķis.

Atgādinām, ka Saeima vērtē koalīcijas pārstāvju iesniegtos grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz no šā gada 1.aprīļa līdz 2015.gada 1.janvārim atlikt elektroenerģijas tirgus mājsaimniecībām atvēršanu.


Написать комментарий