Eiropas Parlaments nobalso par «legālo narkotiku» tirdzniecības ātru aizliegšanu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Kaitīgo psihotropo vielu jeb "legālo narkotiku" tirdzniecībai Eiropas Savienības (ES) tirgū jābūt ierobežotai, tā pirmdien nobalsoja Eiropas Parlamenta (EP) deputāti Pilsoņu brīvības, tieslietu un iekšlietu komitejā.

Deputāti vēlas pasargāt jauniešus no šīm vielām, vienlaikus nodrošinot, ka tirdzniecība rūpnieciskām un komerciālām vajadzībām netiks ietekmēta. Personām, kas pārkāps šo aizliegumu, varētu draudēt līdz pat desmit gadu ieslodzījums, aģentūru LETA informēja EP preses centrā.

Secināts, ka pašreizējie legālo narkotiku ierobežojumi arvien pieaugošo problēmu nerisina. 2011.gadā aptaujas "Eirobarometrs" rezultāti apliecināja, ka 5% ES jauniešu vismaz reizi mūžā ir lietojuši šādas apreibinošās vielas. Visvairāk - 16% - aptaujāto jauniešu to darījuši Īrijā, bet ar rezultātiem nevar lepoties arī Polija, Latvija un Lielbritānija. Šajās valstīs 10% jauniešu ir lietojuši legālās narkotikas.

Jaunais likumprojekts paredz, ka turpmāk viela ES tirgū varēs tikt aizliegta desmit mēnešu laikā, nevis divu gadu laikā, kā tas bijis līdz šim. Savukārt dažu nedēļu laikā būs iespējams piemērot viena gada aizliegumu.

Par šiem likuma grozījumiem EP pirmajā lasījumā balsos aprīļa sesijā.

LETA jau ziņoja, ka arī Latvijā pieņem arvien jaunus psihotropo vielu aizliegumus - no šodienas stājas spēkā devītais Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) izdotais pagaidu aizliegums jaunai psihoaktīvai vielai. No rītdienas aizliegto vielu sarakstā iekļauts sintētiskais kanabinoīds THJ-2201.

No 2013.gada 14.novembra līdz šim brīdim pagaidu aizliegums piemērots astoņām psihoaktīvajām vielām jeb tā dēvētajām legālajām narkotikām. Piecām vielām pagaidu aizliegums piemērots pagājušā gada nogalē.


Написать комментарий