Ukrainas ĀM: Krimā atrodas teju 19 000 Krievijas karavīru

foto: Reuters/scanpix
foto: Reuters/scanpix

Krimā atrodas 18 780 Krievijas karavīri, un kopš situācijas saasināšanās sagrābtas četras armijas daļas un nobloķētas 37, ziņo LETA-UNIAN.

"Atbilstoši tiesībsargājošo un drošības struktūru datiem tiek lēsts, ka Krimas Autonomās Republikas teritorijā 10.martā atbilstoši vispieticīgākajiem aprēķiniem atradās 18 780 Krievijas karavīri, no tiem 11 370 ir Krievijas Melnās jūras flotes karavīri, ieskaitot 2350 jūras kājniekus, un vairāk nekā 7400 citu Krievijas Federācijas bruņoto spēku formējumu karavīru," otrdien pavēstīja Ukrainas Ārlietu ministrijas Informācijas politikas departamenta direktors Jevgēņijs Perebijnis.

Kopumā kopš situācijas saasināšanās Krimā Krievijas karavīri nobloķējuši vai izsituši no ierindas 40 no Valsts Robežsardzes 56 objektiem, sagrābuši 20 objektus un nobloķējuši 46 valsts infrastruktūras objektus.

"Krievijas puse cenšas iekonservēt politisko "status quo", gaidot 16.martā paredzēto tā dēvēto referendumu par Krimas statusu, izvairās no visiem konfliktsituācijas risināšanas formātiem," sacīja Perebijnis.

Tikmēr Ukrainas robežsardze valstī nav ielaidusi vairāk nekā 3500 krievu, kuri, iespējams, mēģināja iekļūt Ukrainā, lai destabilizētu situāciju. Starp iespējamajiem ekstrēmistiem bijuši arī kādreizējie karavīri un ieslodzītie, otrdien pavēstīja Ukrainas robežsardzes pārstāvji.

Ik dienu iekļūšana Ukrainas teritorijā tiek atteikta aptuveni 500 Krievijas pilsoņiem. Daudziem "tūristiem" līdzi ir munīcija, militārais apģērbs, kā arī priekšmeti, kurus var izmantot, lai izraisītu ievainojumus.

Krievija kopš 28.februāra faktiski okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Smagi bruņoti Krievijas karavīri, tiesa gan, uniformās bez atšķirības zīmēm, bloķē visus Krimas stratēģiskos objektus, arī Ukrainas armijas daļas, no kurām vairākas ieņemtas.

Krimas reģionālais parlaments paziņojis, ka 16.martā pussalā notiks referendums par pievienošanos Krievijai.

Ukrainas valdība un starptautiskā sabiedrība uzstāj, ka Krievijas militārās okupācijas apstākļos sarīkotais referendums būs neleģitīms un tā rezultāti netiks atzīti.
 


Написать комментарий